Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Krajně pravicová AfD připravuje volební program. V Sasku lidé od rána demonstrují

Autor: ČTK, tsv - 
10. dubna 2021
13:20

Německo, ale normální. S takovým sloganem vstupuje Alternativa pro Německo do kampaně před zářijovými parlamentními volbami. O tom, kdo se jako volební lídr postaví do čela strany, která je označována za populistickou až krajně pravicovou, se na víkendovém sjezdu v Drážďanech však rozhodovat nebude. Jednat budou delegáti převážně o volebním programu strany. Od rána se v saské metropoli konají demonstrace proti AfD, žádné střety s policií a ani násilnosti zatím hlášeny nejsou.

AfD se dnes a v neděli chce dohodnout na volebním programu. Na tom, kdo stranu do voleb povede, se rozhodnou později sami členové strany. Očekává se, že lídři budou dva a že jedním z nich bude spolupředseda Tino Chrupalla, který patří k radikálnímu proudu. Hodně se hovořilo o Alici Weidelové, která spolu s čestným předsedou AfD Alexanderem Gaulandem vede poslaneckou frakci strany ve Spolkovém sněmu. Ta v sobotu ale oznámila, že kandidovat nebude.

Weidelová, která rovněž patří ke krajně pravicovému táboru, to vysvětlila rozdílnými představami o výběru lídra. Dodala, že musí respektovat přání členské základny, která chce mít hlavní slovo. Takový výběr upřednostňuje spolupředseda Jörg Meuthen, který je na poměry AfD považován za umírněného.

Rozhodnutí Weidelové ale otevírá cestu Joaně Cotarové z Hesenska, která patří ke stoupencům Meuthena. Cotarová se označuje za vhodnou kandidátku a říká, že by spolu s Chrupallou ze Saska zastupovali nejen hlavní proudy v AfD, ale i východ a západ Německa.

Problém třenic a úbytku příznivců na západě Německa

Vedle vnitřních třenic se AfD potýká s úbytkem příznivců na západě Německa. V březnových zemských volbách v Porýní-Falci a Bádensku-Württembersku strana přišla o třetinu voličů. Na východě Německa, konkrétně v Sasku, Sasku-Anhaltsku a Durynsku, zůstává AfD stále silná, dokonce se jí daří nové příznivce získávat.

Proti sjezdu, který se koná i přes složitou epidemickou situaci, od rána v Drážďanech demonstruje několik stovek lidí. U mostu před výstavištěm, kde AfD setkání pořádá, demonstranti vyvěsili velký transparent s nápisem „Nacistů se zříkáme!“. Spolek Dresden Nazifrei (Drážďany bez nácků) spolu s dalšími organizacemi uspořádal cyklistický průvod, na který se mu v pátek podařilo i přes dřívější problémy získat povolení. Aktivisté se také pokusili zablokovat přístupové a příjezdové cesty k výstavišti. Policie sedící demonstranty nerozehnala, zřídila ale objezdové trasy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi