Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Prázdné ulice místo davů: Covid utlumil Silvestr. A 8 mrtvých při oslavě v Bosně

Aktualizováno -
1. ledna 2021
18:30
Autor: ČTK - 
1. ledna 2021
10:58

Opatření proti šíření koronaviru utlumila silvestrovské oslavy v řadě zemí světa i v Evropě. V mnoha státech byly zakázány ohňostroje a shromažďování. Z obav ze šíření nákazy byly oslavy posledního dne roku nebývale klidné v Evropě. Policejní výjezdy častěji směřovaly do domácností, kam se oslavy soustředily. Působivý ohňostroj s díky zdravotnickému personálu představil Londýn. Mimořádně klidná byla silvestrovská noc v Praze. Naopak v Bosně zemřelo osm lidí, kteří se patrně udusili při novoroční oslavě.

Francie mobilizovala 100.000 policistů a četníků, jejichž úkolem bylo rozhánět silvestrovské večírky a dohlížet na dodržování zákazu vycházení, který zde začíná ve 20:00. Země galského kohouta za sebou má dvě uzávěry. Prezident Emmanuel Macron ve čtvrtečním projevu reagoval na kritiku pomalého postupu očkování. Slíbil, že nebude docházet k „neomluvitelným prostojům“.

Silvestr bez covidu a s covidem: Champs Elysées v Paříži v roce 2019 a 2020 Silvestr bez covidu a s covidem: Champs Elysées v Paříži v roce 2019 a 2020 | ČTk/AP Thibault Camus

V Británii, kde se v jižní Anglii v poslední době rychle šíří silně nakažlivá mutace koronaviru, se od Nového roku v některých regionech Anglie zpřísní protiepidemická opatření. Premiér Boris Johnson v projevu Brity vyzval, aby opatření proti šíření koronaviru dodržovali. Londýnská policie na obyvatele města apelovala, aby „oslavili nový rok v pohodlí domovů“.

Působivý ohňostroj představil Londýn. Vedle poděkování zdravotnickému personálu a britskému zdravotnickému systému NHS londýnská světelná show obsahovala i apel proti rasismu odkazující na hnutí Black Lives Matter a připomněla klimatické změny.

Osm mrtvých v Bosně

Při oslavě příchodu nového roku zemřelo v Bosně osm mladých lidí. Podle dosud nepotvrzených informací se otrávili zplodinami z dieselového agregátu, který chatu zásoboval elektrickým proudem. Bosenská média uvádějí, že další dva lidé přežili a nacházejí se v těžkém stavu.

Neštěstí se odehrálo ve vesnici Tribistovo na jihozápadě země poblíž hranic s Chorvatskem. Informaci o úmrtí osmi osob potvrdily místní úřady, přesná příčina tragédie je předmětem vyšetřování.

Zákaz ohňostrojů

V Německu platí uzávěra do 10. ledna. Vláda zakázala prodej zábavní pyrotechniky a přísně omezila shromažďování na veřejnosti. Německá kancléřka Angela Merkelová si ve svém patrně posledním novoročním projevu vzala na mušku ty, kteří šíří konspirační teorie spojené s pandemií. Podle Merkelové nejen lžou a jsou nebezpeční, ale jsou také cyničtí a bezcitní k obětem nákazy a k pozůstalým.

Silvestr bez covidu a s covidem: Drážďany v roce 2019 a 2020 Silvestr bez covidu a s covidem: Drážďany v roce 2019 a 2020 | ČTK/AP Sebastian Kahnert

V Itálii platí zákaz vycházení od 22:00 a jsou zavřené bary, restaurace a většina obchodů. Papež František se kvůli bolesti zad a nohy nezúčastní tradiční silvestrovské bohoslužby Te Deum, ani novoroční bohoslužby.

Zákaz nočního vycházení v Evropě platí například v Lotyšsku, Francii, Turecku, České republice a v Řecku. Ohňostroje nad moskevským Rudým náměstím či aténskou Akropolí doprovázely liduprázdné ulice.

Příchod nového roku byl mimořádně klidný i v Praze. Hasiči do jedné hodiny po půlnoci likvidovali 17 menších požárů souvisejících se silvestrovskými oslavami a mluví o nejklidnějším Silvestru za posledních deset let. Podobnou zkušenost mají záchranáři, kteří zažili běžnou noční službu, s oslavami a použití zábavní pyrotechniky souviselo 12 výjezdů. K vážnějším událostem patřil požár dvou aut v Raspenavě na Liberecku, která zapálila zřejmě petarda.

Také policisty a strážníky v souvislosti se silvestrem většinou nezaměstnaly žádné zásadní problémy. „Noční služba byla srovnatelná s běžnými dny v týdnu v počtu policejních výjezdů i přijatých oznámení,“ uvedla policie na twitteru. Dominovala podle ní oznámení o rušení nočního klidu, porušování zákazu vycházení a kvůli používání pyrotechniky na veřejných místech. „Častěji než obvykle jsme jezdili k partnerským či rodinným konfliktům v domácnostech,“ doplnila.

Silvestrovský ohňostroj v Londýně. Silvestrovský ohňostroj v Londýně. | ČTK / AP / Victoria Jones

Nebývale tiché bylo loučení s rokem 2020 v New Yorku, kde na Times Square spouštění křišťálové koule směla sledovat jen hrstka lidí. Podle zpravodajské stanice BBC šlo o lidi, kteří jsou nasazeni v první linii boje proti koronaviru, a jejich rodiny.

Policie Times Square uzavřela a lidé, kteří si i přes varování úřadů nechtěli nechat ujít oslavy v ulicích, se sešli na okraji zablokované oblasti. „Sbohem, 2020. Přichází něco lepšího: 2021,“ řekl Bill de Blasio, starosta New Yorku, kde si koronavirus vyžádal vysokou daň: statistiky zde v souvislosti s covidem-19 uvádějí více než 25.000 mrtvých.

Americký prezident Donald Trump v novoročním proslovu mluvil o obrovském vítězství, jakého Američané v roce 2020 v boji proti koronaviru dosáhli. O tom, že v USA zemřelo přes 345.800 lidí s koronavirem, což je nejvíce na světě, se však nezmínil.

Silvestr bez covidu a s covidem: Rozdíl v oslavách 2019 a 2020 na Times Square v New Yorku Silvestr bez covidu a s covidem: Rozdíl v oslavách 2019 a 2020 na Times Square v New Yorku | ČTK/AP Craig Ruttle

Jednou z mála zemí, kde lidé mohli slavit bez omezení, byl Nový Zéland, kde nejsou žádné aktivní případy koronaviru. V Austrálii byl o sedm minut zkrácen ohňostroj v Sydney, který tradičně tvoří novoroční kulisu nad budovou opery na břehu oceánu. Lidé ho navíc nesměli sledovat přímo z přístavu.

V Číně před oslavou civilního kalendáře dávají přednost oslavám příchodu lunárního nového roku. Oslava roku buvola začne 12. února 2021. V posledních letech jsou v zemi oblíbené i západní tradice včetně silvestra, letos je však omezily mimo jiné i mrazy. Kvůli koronaviru Peking zrušil tradiční čtyřdenní světelnou projekci na televizní věži. V Hongkongu byl podruhé v řadě zrušen novoroční ohňostroj, před rokem to bylo kvůli obavám z protivládních demonstrací.

soorry ( 1. ledna 2021 16:24 )

Tichá noc po 2020 letech...........

Zobrazit celou diskusi