Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Prezidenta Giscarda (†94) pohřbili jen nejbližší. Přemohl ho covid, Francie má smutek

Autor: ČTK - 
5. prosince 2020
14:45

Ve francouzském městě Authon byl v sobotu pochován v úzkém rodinném kruhu bývalý francouzský prezident Valéry Giscard d'Estaing. Giscard, který vedl Francii v letech 1974 až 1981, zemřel ve středu ve věku 94 let na komplikace spojené s nemocí covid-19. Kvůli opatřením proti koronaviru se může ve Francii účastnit pohřbů maximálně 30 osob, poslední rozloučení v úzkém kruhu si přál i samotný Giscard d'Estaing.

Ve Francii byl na středu vyhlášen den státního smutku. V den narození, 2. února 2021, uctí bývalého prezidenta Evropský parlament, uvedla stanice FranceInfo.

Politici v uplynulých dnech vzpomínali na Giscarda d'Estainga jako na jednoho ze strůjců evropské integrace a velkého příznivce francouzsko-německé spolupráce. Bývalý prezident stál v letech 2002 a 2003 v čele Konventu EU, který měl za úkol napsat ústavu Evropské unie. Text byl ale odmítnut referendy ve Francii a Nizozemí.

Francouzští politici vyzdvihli Giscarda d'Estainga jako modernizátora francouzské společnosti. Za jeho vládnutí byly legalizovány potraty či povoleny rozvody po vzájemné dohodě. V roce 1981 ale prezidentský mandát neobhájil, volby vyhrál jeho protivník a kandidát Socialistické strany François Mitterand.

„Transformoval Francii,“ ocenil ho nynější prezident Emmanuel Macron.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi