Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Aktivistu (†31) brutálně napadli, podlehl zranění hlavy a mozku: Bělorusové vyšli do ulic

Autor: ČTK - 
13. listopadu 2020
18:20

Evropská unie dnes odsoudila smrt běloruského aktivisty a umělce, který ve čtvrtek zemřel v nemocnici poté, co byl zbit a zadržen v Minsku, a pohrozila přijetím dalších sankcí, uvedla agentura AFP. V reakci na úmrtí Ramana Bandarenky vyšly v Bělorusku podle ní do ulic tisíce lidí.

Bandarenkova smrt je podle šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella „výsledkem skandálních a hanebných kroků běloruských úřadů“. Borrellův mluvčí také uvedl, že Evropská unie je připravena k dalším sankcím. EU již dříve přijala sankce proti běloruskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi, jeho synovi a 53 dalším lidem z jejich okolí. Postihla také ministry a čelní představitele policie, kterým připisuje zodpovědnost za násilné potlačování protirežimních protestů po zpochybněných srpnových prezidentských volbách.

Jednatřicetiletý malíř Bandarenka byl podle informací portálu Tut.by brutálně zadržen v Minsku poblíž svého bydliště neznámými maskovanými muži, kteří přijeli strhnout červeno-bílé fáborky na plotě v barvách vlajky symbolizující protirežimní protesty. Bandarenka vyšel z domu, aby zjistil, co se děje. Aktivista byl později převezen do nemocnice, kde ho lékaři několik hodin operovali. Po celou dobu byl v bezvědomí.

Na místo jeho zatčení, které se stalo symbolem opozice a podle toho bylo překřtěno na „náměstí Změn“, po Bandarenkově smrti proudí davy lidí, kteří sem přinášejí květiny, umělcovy fotografie a zapalují zde svíčky. Svjatlana Cichanouská, vůdčí osobnost běloruské opozice, řekla, že Bandarenka se stal „nevinnou obětí hrozného systému“.

Běloruský vyšetřovací výbor tvrdí, že Bandarenka měl kromě úrazů také otravu alkoholem. Informaci o přítomnosti alkoholu v krvi však popírají lékaři záchranné služby a zpráva o Bandarenkově stavu při příjmu, informuje server Tut.by.

Bělorusové uctívají památku aktivisty Ramana Bandarenky. Bělorusové uctívají památku aktivisty Ramana Bandarenky. | Reuters

Vyšetřovací výbor ale na sociální síti Telegram uvedl, že policisté se vydali na místo, protože dostali zprávu o tom, že zde došlo k rvačce. Na místě pak objevili muže s úrazy a příznaky opilosti. Muže posléze dopravili na služebnu, aby věc vyjasnili. Když se jeho stav začal zhoršovat, zavolali prý záchranku. U dotyčného byla kromě úrazů údajně konstatována intoxikace alkoholem a přesná příčina smrti se vyšetřuje.

Jeden z lékařů záchranné služby ale Tut.by sdělil, že Bandarenka žádný alkohol v krvi neměl. Portál také získal zprávu napsanou při příjmu, v níž se uvádí, že měl v krvi nula promile etanolu.