Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Prezident podlehl Zabijákovi, přesto Joe nevyhrál a Don zůstává náčelníkem

Autor: Martin Valeš - 
6. listopadu 2020
22:55

Kevin Killer (Zabiják) ze siouxského kmene Oglalů přemohl prezidenta, ale nezabil ho. Joe nezískal potřebný počet hlasů, náčelníkem je každopádně dál Donald. A to všechno je v době neuvěřitelných zpráv, fake news a konspiračních teorií pravda. Řeč je totiž o volbách do samospráv/vlád indiánských kmenů. Šest původních Američanů také zasedne ve federálním Kongresu. Ovšem k volbám jich chodí dost málo, mnohým to velice ztěžuje byrokracie.

V jedné z největších indiánských rezervací, Pine Ridge v Jižní Dakotě, zdolal Kevin Killer (41) Běhajícího medvěda, ale ne při zápase někde v lese, nýbrž ve volbách. Nahradí dosavadního prezidenta Oglalů. Julian Bear Runner těsně v září ustál impeachment kvůli nevhodnému chování sexuální povahy; teď mu to spočítali voliči. Killer v minulosti zasedal postupně v obou komorách parlamentu státu Jižní Dakota, a to v barvách demokratů.

V kmenové radě jej budou doplňovat například Richard Železný mrak, Ryan Skákající orel, Blaine Malý hrom, Cora Bílá koňová (Bílá klisna?), Tyler Žlutý kluk nebo George Snílek. Naopak neuspěla Lydia Zabijačka medvědů, Jennifer Strakatá medvědice či Beau Malý bílý muž.

Už v dubnu dostal náčelnickou funkci jmenovec amerického prezidenta. Donald (Doc) Slyter ve volbách do čela kmenové konfederace Kúsů, Dolních Umpkvů a Siuslavů neměl soupeře. A tak si může pískat – pro obživu totiž vyrábí tradiční flétny.

Náčelník Joe Bunch se uchází o znovuzvolení do čela čerokíjské skupiny Keetowahů v Oklahomě. V úterý nedostal dostatek hlasů, pouze postoupil do druhého kola v prosinci.

Teď v sobotu obhajuje Alvin Nebojsa (Not Afraid) junior předsednický post Vraního kmene v Montaně. Jeho členem je i Barack Obama: poctu si spolu s indiánským jménem Černý orel vysloužil v roce 2008, když kmen navštívil coby vůbec první prezidentský kandidát. Náčelník Nebojsa se podíval do Bílého domu, ovšem až za Trumpovy vlády – a toho teď také propaguje, stejně jako viceprezidenta Mikea Pence, jehož podpořil na mítinku.

Joe Biden se zase ucházel o hlasy arizonských indiánů, i s viceprezidentskou kandidátkou Kamalou Harrisovou. Měsíc před volbami v arizonském Phoenixu navštívili památník indiánských válečných veteránů.

Americká byrokracie však původním obyvatelům moc vstříc nejde, co se týče jejich volebního práva. Ostatně o něj bojovali déle než černoši. „Důvěra původních Američanů ve volby je obecně nízká, ale ještě horší je vůči korespondenčnímu hlasování,“ řekla deníku Guardian Jean Reith Schroedelová, autorka knihy Volby v indiánské zemi.

„Vezměte si rezervaci Navajo Nation – s 64 tisíci čtverečních kilometrů je větší než Západní Virginie, ale je tam jen 40 míst, kde mohou lidé posílat nebo přebírat poštu. V Západní Virginii jich je 725. A žádný P. O. Box v navažské rezervaci nemá otevřeno nonstop. Jižní Dakota zase vyžaduje notářské ověření poštovních volebních lístků, jenže v rezervaci není jediný notář,“ dodala Schroedelová.

Do Washingtonu

Není divu, že volební účast indiánů bývá malá – ale letos vzrostla. A nejen to. Letošní volby jsou rekordní co do úspěchů původních Američanů ve volbách do federálního Kongresu: ve Sněmovně reprezentantů jich zasedne šest, včetně Havajana Kaie Kaheleho. Dalších osm kandidátů do Kongresu neuspělo, píše Indian Country Today.

Zajímavostí je, že poprvé budou některý stát (a to Nové Mexiko) ve Sněmovně reprezentantů zastupovat jen barevné ženy: dvě indiánky a hispánka. Soudkyní Nejvyššího soudu státu Washington na severozápadě USA zůstane provizorně jmenovaná indiánka Raquel Montoya-Lewisová z národa Isletů.

Jiné prvenství má Stephanie Byersová z kmene Čikasóů, jež usedne do kansaského parlamentu. V parlamentě žádného států ještě nezasedala žena, jež se - jako ona - narodila coby muž.

V USA je na 574 federálně uznaných kmenů, asi polovina z nich žije v některé z 326 rezervací. Ne každý kmen má svou rezervaci, některé jich mají víc, jiné jsou zase sdílené. Indiánů je asi 5,2 milionu, nejmenší rezervace mají přes stovku obyvatel, největší – Navahů na pomezí Arizony, Utahu a Nového Mexika – zahrnuje 174 tisíc lidí na ploše 64 750 kilometrů čtverečních (asi jako Lotyšsko).

Nejvíc, 231 kmenů je na Aljašce, a pak v Kalifornii, Arizoně a Oklahomě. Federální vláda je historicky vnímala jako nezávislé státy, než ovládla celé dnešní území USA. Kmenům zůstalo zvláštní postavení v některých ohledech srovnatelné s 50 americkými státy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

frantacizek ( 7. listopadu 2020 05:01 )

teď už můžu bez obav jít po své práci Snad se ta medvědice neodvolá, aby nemuseli indiáni pak řešit i rozpočtové provizorium, ve stavu bezvládí.

Zobrazit celou diskusi