Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

K pobřeží Mexika se řítí hurikán Zeta. V ohrožení je i 60 tisíc turistů

Autor: ČTK, for - 
26. října 2020
07:32

K mexickému poloostrovu Yucatán se blíží tropická bouře Zeta, která v průběhu neděle postupně sílila v Karibiku a podle meteorologů pravděpodobně přeroste v hurikán. Meteorologové očekávají, že Zeta udeří ještě v pondělí na východním pobřeží Yucatánu, které je známé turistickými letovisky. V polovině týdne je bouře očekávána na jižním pobřeží Spojených států. Informovalo o tom americké Národní středisko pro hurikány (NHC).

„Zeta by mohla mít sílu hurikánu, až ve středu dorazí na jižní pobřeží USA. Může přinést vysoké pobřežní vlny, lijáky a vichr do oblasti sahající od státu Louisiana až po Floridu,“ uvedlo Národní středisko pro hurikány, podle nějž by živel mohl ohrozit místní ropný průmysl. Vítr doprovázející bouři nyní dosahuje 95 kilometrů za hodinu, sdělilo NHC.

V mexickém městě Cancún a okolních letoviscích na poloostrově Yucatán způsobil tento měsíc chaos hurikán Delta, který narušil plány mexické vlády oživit turistický průmysl těžce postižený pandemií nemoci covid-19. Minulý týden bylo ale již v oblasti opět téměř 60 tisíc turistů. Pro ně a pro místní obyvatele úřady zřídily 71 provizorních přístřešků.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi