Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Večeře s výhledem na div světa: Egypt otevřel luxusní restauraci u pyramid v Gíze

Autor: sova - 
29. října 2020
07:40

Zvlášť pro Čechy, kteří mají teď restaurace zavřené, je to jako sen. Egyptské úřady v uplynulých dnech představily nové zázemí pro návštěvníky náhorní plošiny u Káhiry, kde se nachází pyramidové komplexy v Gíze a Velká sfinga. Jde o nejnavštěvovanější místo v zemi a jediný dochovaný div antického světa. Nově zde byla otevřena restaurace s názvem 9 Pyramids Lounge, která se rozkládá na ploše přes 1300 metrů čtverečních a nabízí bohatý výhled na celý soubor egyptských pyramid. K dispozici nyní bude také flotila nových ekologických autobusů, informuje o tom agentura Reuters.

„Jedním z problémů, kterým jsme často čelili, byla právě absence speciálních služeb právě pro turisty. Neexistovala žádná jídelna, restaurace, zkrátka nic, co bychom návštěvníkům mohli nabídnout,“ uvedl Mostafa Waziri, generální tajemník Nejvyšší rady pro památky, která je součástí egyptského ministerstva kultury.

Nová turistická zařízení jsou údajně snadno přístupná a postavena s ohledem na ochranu přilehlých památek. Restaurace pod širým nebem nabízí panoramatický výhled, který podle Waziriho „nelze srovnat s žádným jiným na světě“.

Egypt odhalil nové zařízení pro turisty na náhorní plošině u Káhiry, kde se nachází Pyramidy v Gíze Egypt odhalil nové zařízení pro turisty na náhorní plošině u Káhiry, kde se nachází Pyramidy v Gíze | Reuters

Příští rok se otevře největší archeomuzeum na světě

Cestovní ruch tvoří až 15 % ekonomického výkonu Egypta. Úřady však již dříve upozornily, že tento sektor tratí každý měsíc zhruba miliardu dolarů kvůli nebezpečí, které představuje šíření koronaviru. V hibernaci je egyptský turismus prakticky od března.

Úpravy na káhirské náhorní plošině jsou součástí širšího úsilí o rozvoj klíčových turistických míst v zemi. Na příští rok je plánováno otevření velkého egyptského muzea, jež má být největším archeologickým muzeem na světě. Umístěno by mělo být hned za pyramidami v Gíze.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi