Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Odpor proti Lukašenkovi nepolevil: Tisíce demonstrantů, vodní děla a 103 zatčených

Aktualizováno -
4. října 2020
21:11
Autor: ČTK, for - 
4. října 2020
16:45

Centrem běloruského Minsku dnes prošly desetitisíce lidí. Lidé v ulicích metropole, nespokojení s autoritářskou vládou prezidenta Alexandra Lukašenka, žádali osvobození politických vězňů. Policie proti nim použila vodní děla a přes stovku z nich zatkla, píší tiskové agentury. Protesty se konaly i v dalších běloruských městech.

Záběry z Minsku ukazovaly davy lidí, které mířily do centra běloruské metropole, a maskované příslušníky bezpečnostních složek odvádějící protestující do minibusů. Organizace na ochranu lidských práv Vjasna uvedla, že zadrženo bylo 103 osob. Podle opozičního portálu Nexta se protestu zúčastnilo přes sto tisíc lidí. Oficiální počty protestujících bývají nižší.

Masové protesty proti Lukašenkově režimu vyvolaly prezidentské volby na začátku letošního srpna. Opozice a demonstranti pokládají Lukašenkovo oficiálně oznámené vítězství v prezidentských volbách s více než 80 procenty hlasů za zfalšované; v Minsku se od té doby schází desítky tisíc lidí každou neděli. Výsledky hlasování neuznává ani Evropská unie, která v pátek uvalila sankce na 40 běloruských činitelů.

Nedělní protest demonstrující věnovali „politickým vězňům“, uvedl portál Nexta Live a zároveň vyzval, aby lidé pochodovali k minské věznici, kde jsou drženi účastníci předchozích srocení. „Pusťte je ven,“ skandoval dav před minskou věznicí v ulici Okrestina. Agentura Reuters napsala, že během bezmála 60 dnů protestů bylo zadrženo přes 13 tisíc lidí a hlavní představitelé opozice skončili buďto ve vězení, nebo za hranicemi.

Běloruské úřady, podobně jako při předchozích protestech, do ulic Minsku nasadily pořádkovou policii, obrněná vozidla a vodní děla. Omezily také mobilní internet a omezily provoz veřejné dopravy. Minsk v pátek zrušil všem zahraničním médiím akreditace, což novinářům ztížilo z místa informovat, poznamenává AFP.

Video  Přímá pomoc Česka Bělorusku je namístě. Lukašenko podle analytika získává čas úhybnými manévry.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

t.novak ( 5. října 2020 22:53 )

Běloruský lid chce svobodu, jako jí máme my díky Václavu Havlovi👍 Lukašenko🤮

fotrpjotr ( 5. října 2020 04:15 )

Hrstka extrémistů protestovala proti legálně zvolenému prezi­dento­vi.Ko­nečně začala policie používat vodní děla,jako francouzští policisté.

e.lesanova ( 4. října 2020 17:08 )

Jo, EU dělá co může, aby to v Bělorusku rozvrtala, naštěstí je to jiná káva a Bělorusové si své ustojí...možná vzít pár demonstrujících a natvrdo jim ukázat v jiných zemích, kam se to "dopracovalo" pod jejím vedením Nezaměstnanost, vše rozkradené, lidé zadlužení na celý život, diktát EU, migranti...EU se věru nemá čím chlubit

Zobrazit celou diskusi