Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Hloupý nápad vandala: „Podepsal“ si Koloseum, hrozí mu vězení nebo tučná pokuta

Autor: Darina Jíchová - 
28. září 2020
17:14

Koloseum v Římě patří mezi jeden ze sedmi divů a světa a ročně do Itálie přiláká miliony turistů, příliv obdivovatelů letos sice zpomalila pandemie koronaviru, rozhodně ho ale nezastavila. Některým turistům však fotka s amfiteátrem nestačí, Ir do stavby vyryl svoje iniciály. Vandalismus ho přijde pěkně draho, čeká ho rok vězení nebo pokuta 55 tisíc korun, informoval deník Daily Mail.

Ochranka v Koloseu počátkem týdne zadržela dvaatřicetiletého muže, který kovovým hrotem vyryl svoje iniciály v rozměru zhruba 6 centimetrů do jednoho ze sloupců v prvním patře starověkého amfiteátru. Na místo byla přivolaná policie, která vandala zatkla. Pokud bude usvědčen, čeká ho vězení nebo penalizace.

Archeoložka: Přivlastňují si Koloseum

Poničení historických a uměleckých památek a staveb je podle italského zákona trestný čin. Archeoložka Federica Rinaldiová, která má na starost péči o Koloseum, poznamenala, že případ vyrývání jmen do stavby není nic neobvyklého, setkává se s tím bohužel poměrně často. Podle ní mají turisté pocit, že pokud si „Koloseum podepíší, svým způsobem si ho přivlastní“.

„Koloseum asi jako každá památka pro nás pro všechny reprezentuje kus historie. Musí být uchráněna a předána dál dalším generacím,“ prohlásila Rinaldiová. Archeoložka připomněla případ z roku, kdy 2014 ruský turista dostal pokutu 542 tisíc korun, protože do jednoho z bloků Kolosea vyryl písmeno K.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi