Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Trump zklidňuje Blízký východ: Bahrajn naváže vztahy s Izraelem, přidal se k Emirátům

Autor: ČTK - 
11. září 2020
20:40

Bahrajn se připojil ke Spojeným arabským emirátům v dohodě o normalizaci vztahů s Izraelem. S odvoláním na sdělení amerického prezidenta Donalda Trumpa o tom napsala agentura Reuters. Ta zároveň uvedla, že toto rozhodnutí má přispět ke zmírnění napětí na Blízkém východě. Spojené arabské emiráty a Izrael ohlásily navázání diplomatických vztahů v srpnu. Slavnostní podepsání dohody by se mělo uskutečnit příští týden ve Washingtonu. O tom, že se k dohodě připojí také na ropu bohatý Bahrajn, se spekulovalo.

Trump o dohodě informoval v prohlášení zveřejněném na twitteru. Agentura Reuters s odvoláním na Bílý dům napsala, že Trump o dohodě informoval po telefonátu s bahrajnským králem Hamadem bin Ísou Chalífem a izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem.

„Je to historický průlom k zajištění míru na Blízkém východě,“ uvedly Spojené státy, Bahrajn a Izrael ve společném prohlášení. „Otevření přímého dialogu a vazeb mezi těmito dvěma dynamickými společnostmi a vyspělými ekonomikami bude představovat pokračování pozitivní transformace Blízkého východu a zvýší to stabilitu, bezpečí a prosperitu v regionu,“ stojí v prohlášení. 

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu označil dohodu o normalizaci vztahů s Bahrajnem za známku „nové éry míru“. „Po mnoho dlouhých let jsme investovali do míru a nyní bude mír investovat do nás, přinese opravdu významné investice do izraelské ekonomiky, a to je velmi důležité,“ uvedl Netanjahu ve videovzkazu.

Spojené arabské emiráty a Izrael v srpnu oznámily, že se pod záštitou USA dohodly na normalizaci vztahů. Slavnostní podepsání dohody by se mělo uskutečnit 15. září v Bílém domě. Akce, kterou pořádá prezident Donald Trump, se mají zúčastnit izraelský premiér Netanjahu a ministr zahraničí SAE šajch Abdalláh bin Zajd Nahaján.

Saúdská Arábie na krok připravena není

Navazování diplomatických vztahů s Izraelem se děje na pozadí sdílených obav z počínání Íránu. Trumpova vláda se podle Reuters pokusila přimět i další sunnitské země, aby navázaly vztahy s Izraelem. Nejvlivnější z nich – Saúdská Arábie – ale dala najevo, že na to není připravena.

Nepokoje v Bahrajnu Nepokoje v Bahrajnu | ČTK

Malý a bohatý ostrovní stát Bahrajn je blízkým spojencem Saúdské Arábie a sídlí tam regionální velení amerického námořnictva. Dnešním oznámením se Bahrajn stává čtvrtým arabským státem, který naváže diplomatické vztahy s Izraelem po Jordánsku, Egyptu a SAE.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi