Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kardinál Pell je venku z basy. Soud ho zbavil obvinění ze sexuálního zneužívání

Aktualizováno -
7. dubna 2020
06:15
Autor: ČTK - 
7. dubna 2020
06:05

Australský nejvyšší soud v úterý v odvolacím řízení překvapivě zbavil obvinění kardinála George Pella (78), který si odpykával šestiletý trest vězení za sexuální zneužití chlapců. Informovaly o tom světové agentury, Pell už byl propuštěn z vazby.

Existuje „významná možnost, že byla odsouzena nevinná osoba, jelikož důkazy neprokazovaly vinu dostatečně věrohodným způsobem,“ zdůvodnil soud svůj osvobozující verdikt.

Australan Pell, který byl do loňského února jako prefekt ekonomického sekretariátu třetím mužem Vatikánu, byl nejvýše postaveným katolickým duchovním uvězněným za sexuální zneužívání. Ve vazbě si odseděl více než rok z vyměřeného šestiletého trestu.

Loni v březnu byl uznán vinným, že se v 90. letech jako arcibiskup provinil vůči dvěma chlapcům ve věku 13 let. Jeden z nich zemřel v roce 2014 ve svých 31 letech na předávkování heroinem, proti Pellovi tak během procesu vypovídal jen druhý z nich. Ten soudcům popsal, že Pell se v roce 1996 po nedělní mši před ním a před druhým hochem v sakristii melbournské katedrály obnažil, osahával je na genitáliích a masturboval. Přinutil ho také k orálnímu sexu.

Letos v březnu nejvyšší australský soud rozhodl, že se s ohledem na údajné nedostatky v argumentaci obžaloby začne zabývat Pellovým odvoláním. Pellovi obhájci tvrdí, že prvoinstanční soud nerozhodl správně, když shledal Pella „bez důvodných pochybností vinným“.

Pell: Utrpěl jsem vážnou nespravedlnost

Podle obhajoby není mimo jiné možné, že by tehdejší arcibiskup Pell zůstal s chlapci po nedělní mši v sakristii pět až šest minut sám a nikdo jiný tam za tu dobu nepřišel.

„Důsledně jsem trval na své nevině a utrpěl jsem vážnou nespravedlnost,“ uvedl Pell v prohlášení, které bylo zveřejněno těsně předtím, než opustil vazbu. „Nechovám zášť vůči člověku, který mě obvinil. Nechci, aby mé zproštění způsobilo ještě větší bolest a rozhořčení, které tolik lidí cítí,“ zmínil v něm.

Peter Comensoli, arcibiskup z Melbourne, kde Pell coby církevní hodnostář působil, uvedl, že soudním verdiktem končí jedno „intenzivní a bolestivé období“ pro všechny oběti zneužívání, kněží i katolickou církev v Austrálii jako takovou.