Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kardinál zneužíval chlapce, ve vězení zahradničí. Po přeletu dronu Pell změnil káznici

Autor: ČTK, tsv - 
12. ledna 2020
08:45

Australský kardinál George Pell, který si odpykává šestiletý trest za zneužití dvou chlapců z chrámového sboru v 90. letech v Melbourne, byl tento týden přemístěn do jiné věznice. Stalo se tak v reakci na přelet dronu nad vězeňským zařízením, kde byl zadržován, informovala v neděli agentura Reuters.

Osmasedmdesátiletý Pell, který byl do loňského února jako prefekt ekonomického sekretariátu třetím mužem Vatikánu, je nejvýše postaveným katolickým duchovním odsouzeným za sexuální zneužívání.

Podle australské tiskové agentury AAP bezpilotní letoun přelétl ve čtvrtek poblíž zahrady pro návštěvníky věznice, v níž má Pell přidělenou práci jako pletí a zalévání. Dron měl pravděpodobně pořídit snímky duchovního, které by se jistě daly dobře zpeněžit.

Pell byl po incidentu přesunut do jiné káznice ve státě Viktorie mimo Melbourne. Ministerstvo spravedlnosti připomnělo, že přelety dronů v dosahu 120 metrů od věznic jsou v Austrálii zakázány a hrozí za ně až dvouletý trest.

Australský soud v listopadu oznámil, že je ochoten zabývat se odvoláním kardinála Pella proti rozhodnutí soudu nižší instance, který mu za sexuální zneužití chlapců udělil šestiletý trest vězení.

Pell byl loni v březnu uznán vinným, že se v 90. letech jako arcibiskup provinil vůči dvěma chlapcům ve věku 13 let. Jeden z nich zemřel v roce 2014 ve svých 31 letech na předávkování heroinem, proti Pellovi tak během procesu vypovídal jen druhý z nich. Ten soudcům popsal, že Pell se v roce 1996 po nedělní mši před ním a před druhým hochem v sakristii melbournské katedrály obnažil, osahával je na genitáliích a masturboval. Přinutil ho také k orálnímu sexu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině