Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno 21°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Slzný plyn, granáty a kouřové bomby: Spor s migranty na hranicích Řecka se vyostřuje

Autor: ČTK, Mii - 
8. března 2020
13:46

Situace na pozemní turecko-řecké hranici, přes niž chtějí do EU proniknout stovky migrantů, je nadále neklidná. Podle řeckých médií i během noci na neděli turecké síly útočily přes hraniční plot slzným plynem, kouřovými bombami i zábleskovými granáty. O rozruch se v Řecku postaralo video pořízené termokamerou místní policie, na němž je zachyceno ozbrojené vozidlo údajně při pokusu prorazit hraniční plot, a uvolnit tak uprchlíkům a migrantům cestu do Evropy.

Záběry, které odvysílala i řecká televize Skai, ukazují údajně tureckého obrněnce typu Hizir/Ates, který je určen k ostraze hranic, jak se snaží strhnout drátové pletivo s pomocí ocelového lana uvázaného k plotu, informovala agentura DPA.

Další videa podle médií ukazují turecké vojáky házející kartuše se slzným plynem nebo kouřové bomby přes hranici. Turecký ministr zahraničí Süleyman Soylu ale taková obvinění ze strany Řecka odmítl.

Vzájemné obviňování 

Ankara minulý měsíc vyvolala znepokojení v řadě evropských zemí poté, co oznámila, že pro migranty otevírá své hranice s Evropskou unií. Turecko tak de facto přestalo plnit dohodu z roku 2016, kdy za příslib finanční pomoci s řešením situace milionů uprchlíků na svém území slíbilo přispět k zastavení migrační vlny do Evropy. Do Řecka se nyní opět snaží proniknout tisíce lidí.

Atény I Ankara mají na hranici policisty i vojáky a navzájem se obviňují z použití násilí.

Neklidná je situace kolem migrantů také na řeckých ostrovech. Podle agentury AP na ostrově Lesbos vypukl požár v uprchlickém centru a zničil místní sklad s nábytkem a elektrem. Hasiči uvedli, že nikdo nebyl zraněn.

hejhej ( 8. března 2020 20:06 )

Schlafenberg:
Také mi chybí vyjádření k okupaci Řecka představitelů EU, především zr.ůdy Merkelové a i našich EU poslanců jako je Šojdrová, Vondra a pod.
Schwarzenberg se min. týden vyjádřil - ten blb je bral všechny, ale na své panství, ale do Evropy, aby jí ještě více zaneřádili.

donypan ( 8. března 2020 18:28 )

Do kdy bude Evropa ze sebe dělat otloukánka.Turecku je potřeba rázně naznačit do jaké verbeže patří a na hranicích se holt bude muset střílet.

hejhej ( 8. března 2020 18:27 )

doplním hvězdičky cenzora: ho.va.da !!!

hejhej ( 8. března 2020 18:26 )

marlen52:
Ani divoká zvěř se nechová tak, jako tahle muslimská, násilnická *** !!!!!

marlen52 ( 8. března 2020 17:11 )

oni chtějí aby jim evropa pomohla ale jdou s kamenama v ruce co by asi dělali kdyby se sem dostali ani nechci pomyslet chudáci naše děti nečeká je nic dobrého

Zobrazit celou diskusi