Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Svět je v plamenech. Neumlčí mě,“ bouřila Greta na protestu v Anglii

Autor: ČTK - 
28. února 2020
19:16

Mladá švédská aktivistka Greta Thunbergová dnes opět zkritizovala politiky a média, kteří podle ní ignorují hrozbu klimatických změn. Na demonstraci v Bristolu na jihozápadě Anglie rovněž slíbila, že se nenechá umlčet, informovala agentura Reuters. Podle zpravodajské stanice BBC se na protestní akci sešlo 30 000 lidí.

„Neumlčí mě, svět je v plamenech – a co vás?“ zeptala se sedmnáctiletá švédská aktivistka shromážděných. „Politici, média a ti, co jsou u moci, tento stav nouze zcela ignorují. V podstatě se nic nedělá... navzdory všem těm pěkným slovům,“ řekla. „My jsme změna a změna přichází, ať se vám to líbí, nebo ne,“ dodala.

Lidé, kteří se v Bristolu sešli, měli plakáty s nápisy jako „Změňte politiku, ne klima“ nebo „V tomto okamžiku nemá vzdělání smysl“.

Svou ekologickou aktivitu zahájila Thunbergová předloni v létě ve Stockholmu protestem před švédským parlamentem, při němž držela transparent s nápisem Školní stávka za klima. Posléze se k ní připojili studenti ze Švédska i dalších států světa, kteří takto začali stávkovat každý pátek. Minulý týden se Thunbergová účastnila protestní akce v severoněmeckém Hamburku.

V Británii je Thunbergová od minulého víkendu. V úterý zavítala na univerzitu v Oxfordu, kde se setkala s nositelku Nobelovy ceny za mír Malalou Júsufzajovou, které je nyní 22 let. Thunbergová pákistánskou bojovnici za právo dívek na vzdělání označila za svůj vzor. Júsufzajová napsala, že Švédka „je jedinou přítelkyní, kvůli které bych šla za školu“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zdenek Mencler ( 1. března 2020 07:21 )

Ať už Zhoři hlavně ona,blbka švédská. Zničit trávník při demonstraci to by jim šlo,ale jedná karikatura domnělé blbě Grety v Kanadě,,údajně znásilňování,,tak je oheň na střeše. Ona a ji podobní spratci můžou vše,ale běda když se někdo obuje do nich.

Jirina fekarova ( 29. února 2020 19:01 )

Gréta má v mnoha věcech pravdu i když se to někomu nelíbí

hadisko ( 29. února 2020 16:17 )

to tu jeblou Gretu nemužete vozit v kleci a vybírat vstupné!!přispěli by jste víc na životní prostředí!!

Michal nobl ( 29. února 2020 15:53 )

To nemáte koho doma urážet?Ja jen ze neumite vyjádřit svůj názor jinaj než jenom urazkama.

hadisko ( 29. února 2020 11:04 )

sigmea!! ale ty jsi pěkná guma!

Zobrazit celou diskusi