Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Invazi kobylek mají zastavit čínské kachny. Jsou účinnější než pesticidy

Autor: ČTK - 
27. února 2020
16:04

Čína vyšle do boje proti kobylkám, jejichž hejna zaplavila sousední Pákistán, 100 000 kachen. Tito ptáci mohou být v boji s hmyzem mnohem účinnější než pesticidy, informoval ve čtvrtek s odvoláním na odborníka z univerzity v čínské provincii Če-ťiang časopis Time. Čína si od tohoto kroku slibuje omezení počtu kobylek, které ohrožují země od východní Afriky po jih Asie, a tím pádem i snížení rizika ohrožení vlastní úrody.

Peking už má s nasazením kachen do boje proti úrodu požírajícímu hmyzu zkušenosti, poznamenává agentura AP. Před dvěma desetiletími ptáky proti kobylkám nasadila v rozlehlé provincii Sin-ťiang na západě země, údajně se značným účinkem. Jejich použití je mnohem levnější a šetrnější k životnímu prostředí než jakékoliv pesticidy, uvádí odborník Lu Li-č'.

„Kachny se rády drží ve skupině, takže se s nimi zachází snadněji než s kuřaty,“ vypočítává Lu další výhody vodních opeřenců. „Jedna kachna sní víc než 200 kobylek denně,“ dodává odborník, podle kterého jich kuřata snědí jen 70.

Kobylky už zlikvidovaly bavlnu

Mračna kobylek se v Pákistánu objevila minulý rok, kdy zlikvidovala tamní úrodu bavlny. Nyní ohrožují sklizeň pšenice. Hmyz poznamenal i zemědělství v Indii či ve východní Africe, kde podle organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) bezprecedentní a devastující situaci čelí Etiopie, Keňa a Somálsko.

Kobylka je schopna urazit denně vzdálenost až 150 kilometrů. Každý dospělý jedinec dokáže sníst za den potravu vážící stejně jako on samotný. Hejno o velikosti Paříže umí spořádat během jediného dne stejné množství jídla jako polovina francouzské populace, uvádí FAO.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi