Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nové dílo tajemného Banksyho poničili vandalové. U domu vznikne ochranný plot

Autor: ČTK - 
16. února 2020
13:17

Neznámí vandalové poničili nové dílo britského streetartového umělce Banksyho, které se teprve ve čtvrtek objevilo na zdi v jihoanglickém městě Bristolu. Na černobílý obraz dívky s prakem někdo růžovým sprejem nastříkal vulgární nápis „BCC wankers“ a namaloval srdce, informoval server listu The Guardian.

Umělec Banksy, jehož totožnost zůstává neznámá, se v pátek na instagramu i na svých webových stránkách přihlásil k autorství obrazu, která se už ve čtvrtek objevil na zdi domu v Bristolu. Černobílé dílo zobrazuje dívku s kapucí a prakem v ruce, která míří na velkou skvrnu vyskládanou z umělohmotných červených květů. Obyvatelé města na jihozápadě Anglie začali malbě přezdívat "valentýnský Banksy".

Dva dny po vzniku díla, k němuž se začali sjíždět lidé z širokého okolí, někdo na nástěnnou malbu nastříkal zkratku BCC a vulgarismus. Co zkratka znamená, není jasné. Mohla by ale odkazovat mimo jiné na bristolskou městskou radu (Bristol City Council).

Minulý týden zadrželi muže podezřelé z krádeže díla

Kelly Woodruffová, majitelka domu, na kterém se dílo objevilo, chce kolem něj vztyčit ochranný plot, aby zabránila dalšímu poškození.

Vandalové v minulosti poničili několik Banksyho pouličních děl. Řadu z nich také ukradli zloději. Minulý týden ve Francii zadrželi dva muže podezřelé z krádeže Banksyho díla u vjezdu do podzemních garáží pařížské galerie Centre Pompidou.

Kdo se skrývá pod pseudonymem Banksy, není známo. O streetartovém umělci se ví jen tolik, že pochází z Bristolu a na konci 90. let se přestěhoval do Londýna. Banksyho díla se v aukcích pravidelně prodávají za statisíce dolarů. Své výtvory, které často kritizují sociální nespravedlnost ve společnosti, zanechal kromě Británie například i na zdech ve Francii, Spojených státech či v palestinském Pásmu Gazy.

Zobrazit celou diskusi