V koši skončí až třetina jídla: Studie potvrdila, že Američané neuvěřitelně plýtvají
Nová studie právě dokázala něco, co říká mnoho turistů, kteří navštíví Spojené státy - Američané hodně plýtvají, napsal britský zpravodajský server Daily Mail. Ukazuje se, že hodnota vyhozeného jídla v zemi dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 bilionu korun), tedy 1 866 dolarů na jednu domácnost; vyhazuje se asi 30-40 procent jídla.
Vědci také zjistili, že ti, kdo se stravují zdravěji, vyhazují více, protože kupují víc rychleji se kazícího ovoce a zeleniny než průměrný člověk.
Naopak domácnosti, které při nakupování postupují podle seznamu a musí cestovat dál, aby se dostaly do supermarketu, mají procento vyhazovaných potravin nejnižší.
Edward Jaenicke, profesor zemědělské ekonomie na Pennsylvánské státní univerzitě řekl: „Naše zjištění odpovídá předchozím studiím, které ukázaly, že 30-40 procent celkových dodávek jídla v USA skončí nesnědených - a to znamená, že byly také vyplýtvány zdroje využité k vyprodukování nezkonzumovaného jídla, včetně půdy, energie, vody a práce.“
Jaenicke a jeho spolupracovník Yang Yu analyzovali údaje ze 4 000 domácností, které se zapojily do průzkumu amerického ministerstva zemědělství o nákupu potravin známého pod zkratkou FoodAPS.
„Podle našich odhadů průměrná americká domácnost vyhodí 31,9 procent jídla, které nakoupí,“ uvedl Jaenicke. „Více než dvě třetiny domácností zapojených do naší studie vyhodily odhadem 20-50 procent zakoupených potravin. Ovšem i ty nejméně plýtvající domácnosti vyhodí 8,7 procent jídla, které nakoupí,“ dodal.
Dvojice vědců se také zaměřila na různé charakteristiky, které mohou zvýšit nebo snížit plýtvání potravinami v domácnostech. Zjistili, že čím vyšší příjem, tím víc vyhozeného jídla. A ti, kdo se stravují zdravěji se spoustou ovoce a zeleniny, také více jídla vyhodí.
„Je možné, že programy povzbuzující ke zdravé stravě mohou neúmyslně vést k většímu plýtvání,“ řekl Jaenicke. „To by mohl být podnět k zamyšlení z politického hlediska - jak bychom tyto programy propagace zdravého stravování mohli vyladit, abychom snížili potenciální plýtvání.“
Menší domácnosti více plýtvají
Menší procento vyhozeného jídla vykazovaly domácnosti s větší existenciální nejistotou a také domácnosti s vyšším počtem členů. „Víc lidí znamená vyšší pravděpodobnost, že někdo dojí zbytky,“ vysvětlil Jaenicke.
Jedním z faktorů je i velikost balení, ve kterém se některé druhy potravin prodávají. „Dvoučlenná domácnost nemusí sníst celou hlávku květáku, z níž se pak pravděpodobně část vyhodí, zatímco větší domácnost ji pravděpodobně sní celou, nejspíš v jediném jídle,“ uvedl Jaenicke.
Nejenže je plýtvání jídlem politováníhodné, ale jiné studie zjistily, že životní cyklus vyhozeného jídla značně přispívá k emisím skleníkových plynů. „Podle Organizace pro výživu a zemědělství OSN je potravinový odpad ročně zodpovědný za zhruba 3,3 gigatuny skleníkových plynů. Pokud by se jednalo o zemi, šlo by o třetího největšího producenta CO2 po USA a Číně,“ dodal Jaenicke.
To je tím, že nakupují všechno ve velkém (rodinném) balení. Pak to nestačí sníst a jídlo končí v odpadu. Jsou i balení malá, třeba pro dva, ale ty jsou mnohonásobně dražší. A hlavně nikdo je k úspoře nikdy nenutil, ani neučil. Není to a blahobytu, ale o tom že se jim to takhle finančně vyplatí koupit. Jejich kuchyně je strašná. Všechno přeslazené, přebarvené, mnoho tuku a samá umělotina. Snad jenom ta žebírka, steaky a kuřecí na grilu se dají jíst, ovšem když to není připraveno na sladko, to je opravdu strašnej hnus.