Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemětřesení v karibském ráji zabíjelo a zničilo turistickou chloubu. Portoriko vyhlásilo nouzový stav

Aktualizováno -
7. ledna 2020
22:30
Autor: ČTK - 
7. ledna 2020
07:02

Guvernérka Portorika Wanda Vázquezová v úterý vyhlásila nouzový stav a aktivovala Národní gardu. Pro tento krok se rozhodla poté, co ráno místního času (dopoledne SEČ) jižní pobřeží ostrova zasáhlo další zemětřesení, tentokrát o síle 6,4 stupně. Způsobilo znovu značné škody a ve městě Ponce při něm zahynul jeden člověk a dalších osm utrpělo zranění. Informovaly o tom tiskové agentury s odvoláním na sdělení místních úřadů a na údaje seizmologů.

Byl to další ze silných otřesů, které ostrov sužují už deset dnů. V pondělí večer (v noci na úterý SEČ) jeden z nich udeřil intenzitou 5,8 stupně. Mrtvé ani zraněné si nevyžádal, nicméně poničil řadu domů, zapříčinil výpadky proudu a způsobil zhroucení místní proslulé skalní brány.

Americká geologická služba USGS sdělila, že k úternímu otřesu došlo v 04:24 (09:24 SEČ) jižně od břehů Portorika. Jeho ohnisko se nacházelo v poměrně malé hloubce deseti kilometrů. USCG původně uvedla, že toto zemětřesení mělo intenzitu 6,6 stupně, později ale údaj upravila na 6,4 stupně. Nicméně ve stejné oblasti necelé tři hodiny nato další následný otřes dosáhl intenzity šesti stupňů.

Ostrov úřady preventivně odřízly od elektřiny

O život v úterý přišel 73letý invalidní muž, na kterého se zhroutila zeď jeho domu. Napsala to agentura AP s odvoláním na synovce oběti, který se o strýce staral.

Starostka Ponce María Eloisa Meléndezová televizní stanici WAPA řekla, že ve městě se při zemětřesení zranilo osm lidí.

Ranní otřes o síle 6,4 stupně měl na ostrově za následek přerušení dodávek elektrického proudu. Šlo o preventivní opatření elektráren, z nichž dvě utrpěly škody, naštěstí nikoli velké. Elektřina by se podle úřadů měla k odběratelům znovu dostat ještě dnes (v úterý).

Portorické hlavní letiště funguje normálně díky záložním generátorům. Podle úřadů přinejmenším 346 lidí na jihu ostrova zůstalo bez střechy nad hlavou a na 300.000 obyvatel je teď bez přístupu k pitné vodě.

Guvernérka na odpolední tiskové konferenci oznámila, že kvůli nastalé situaci vyhlašuje na ostrově nouzový stav. To by Portoriku, které je nezačleněným územím Spojených států, mělo usnadnit získání finanční pomoci z amerických federálních zdrojů. Vázquezová sdělila, že je už v kontaktu s úřadem pro krizové situace (FEMA).

Ohnisko pondělního večerního zemětřesení se nacházelo v hloubce jen šesti kilometrů, přičemž epicentrum leželo 13 kilometrů jihozápadně od města Indios.

Další silný otřes v Portoriku: nejméně jeden mrtvý a osm raněných (7. 1. 2019) Další silný otřes v Portoriku: nejméně jeden mrtvý a osm raněných (7. 1. 2019) | ČTK/AP/Carlos Giusti

Obyvatelé se ještě stále zotavují z hurikánu

Ve městech Guanica a Guayanilla živel poničil řadu domů, způsobil také sesuvy půdy a výpadky elektřiny. Otřesy rovněž zapříčinily kolaps skalní brány Punta Ventana, jak je vidět na obrázcích zveřejněných na twitteru portorickou univerzitou. Přírodní útvar byl přitom jednou z hlavních místních turistických atrakcí.

Portoriko leží na hranici severoamerické a karibské tektonické desky, zemětřesení jsou zde proto relativně častá a v minulosti způsobila rozsáhlé škody. Ostrov se přitom stále zotavuje z dopadů hurikánu Maria, který dosáhl nejvyššího pátého stupně a na Portoriko udeřil v září roku 2017. Bouře zavinila smrt téměř 3000 lidí a způsobila škody v hodnotě 100 miliard dolarů (2,25 bilionu korun).

Zobrazit celou diskusi