Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Fake news“ v přímém přenosu: Moderátor varoval před útokem rakety, žádná neletěla

Autor: ČTK - 
27. prosince 2019
09:18

Japonská veřejnoprávní televize NHK mylně informovala, že Severní Korea vypálila raketu, která spadla do moře východně od pobřeží Japonska. Na internetových stránkách televize a v její aplikaci se zpráva objevila krátce po půlnoci místního času (ve čtvrtek po 16:00 SEČ). Televize ji po 20 minutách stáhla, za chybu se omluvila a uvedla, že zpráva měla sloužit jen v rámci „mediálního výcviku“, který stanice pořádá.

Falešná zpráva se objevila v době zvýšeného napětí v oblasti. KLDR před časem informovala, že má pro Spojené státy „vánoční dárek“, jeho podoba ale bude záležet na jeho dalších krocích. Ihned se objevily spekulace, že Severní Korea provede zkoušku balistické rakety, případně jaderný test.

Severokorejský diktátor Kim Čong-un většinou osobě dohlíží na testovací odpaly balistických raket. Severokorejský diktátor Kim Čong-un většinou osobě dohlíží na testovací odpaly balistických raket. | Reuters

Varování pro občany týkající se nejrůznějších katastrof či bezpečnostních hrozeb je jednou z povinností japonské veřejnoprávní televize. Její zaměstnanci rovněž často podstupují nejrůznější výcviky a školení, jak v případě například zemětřesení či jiných katastrof postupovat.

Denuklearizace je na mrtvém bodu

V procesu jaderného odzbrojení KLDR již několik měsíců nenastal žádný pokrok, navíc mezi Washingtonem a Pchjongjangem začíná opět narůstat napětí. Podle televize CNN Severní Korea hodlá v případu, že se s Washingtonem nedohodne jinak, ukončit jednání o denuklearizaci.

KLDR tvrdí, že má balistickou raketu schopnou zasáhnout jakékoli místo v USA. Test mezikontinentální střely Hwasong-15 provedla v roce 2017. Podle odborníků ale Pchjongjang stále neprokázal, že bojová hlavice je schopná přečkat vstup do atmosféry, a rovněž potřebuje provést další letové zkoušky k ověření spolehlivosti a přesnosti střel.

Zobrazit celou diskusi