Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Alžběta II. promluvila o sporech a usmíření: Obtížný rok pro Británii i královskou rodinu

Autor: ČTK - 
25. prosince 2019
18:27

Britská královna Alžběta II. dnes v tradičním projevu na Boží hod vánoční pochválila mladou generaci za její aktivní postoj k boji s klimatickými změnami, přivítala květnové narození pravnuka Archieho a hovořila o potřebě překonání sporů, o přátelství a usmíření. Uvedla nicméně, že letošní rok nebyl pro Británii ani pro královskou rodinu jednoduchý.

„Cesta samozřejmě není vždy hladká a tento rok se zdála být často celkem hrbolatá, ale malé kroky mohou změnit svět,“ řekne královna v projevu, který vysílalo několik britských televizních stanic i některé stanice v zemích britského Společenství. Malé kroky učiněné ve víře a naději mohou podle 93leté panovnice „překonat dlouhodobé rozpory a hluboce zakořeněné rozdíly“ a přinést „harmonii a porozumění“.

Alžběta II. připustila, že nesnadný byl končící rok nejen pro Británii, která se chystá na konci ledna příštího roku opustit EU, ale i pro její rodinu. V lednu se její manžel Philip stal účastníkem dopravní nehody, vyvázl ale bez zranění. V pátek 98letého vévodu z Edinburghu, jak zní jeho titul, přijali na pozorování do nemocnice. Dnes jej lékaři propustili.

Vrásky na čele královně letos přidělala především aféra kolem jejího druhorozeného syna, jenž čelil kritice kvůli stykům s americkým finančníkem Jeffreym Epsteinem, který před svou letošní sebevraždou ve vazbě čelil obvinění ze sexuálního zneužívání mladistvých. Také samotného prince Andrewa jedna žena obvinila, že ji v jejích 17 letech zneužil. V listopadu Andrew oznámil, že „na dohlednou dobu“ nebude vykonávat své veřejné povinnosti.

Princ se letos tradiční sváteční bohoslužby v kostele sv. Maří Magdalény v Sandringhamu na východě Anglie s rodinou nezúčastnil, do kostela přišel dříve, izolován od ostatních. Pak den strávil spolu se svým otcem, princem Philipem.

Video  Obama přiletěl na oběd za Alžbětou II. Kolem limuzíny byl trochu zmatek  - Reuters
Video se připravuje ...

„Výzvy, jimž čelí mnoho lidí dnes, mohou být jiné, než ty, kterým čelila moje generace,“ řekla královna v části projevu věnované boji se změnami klimatu. „Překvapilo mě ale, jakou odpovědnost projevují nové generace tváří v tvář změnám životního prostředí a klimatu,“ konstatovala.

Šťastnou událostí bylo letos pro královskou rodinu narození Archieho, syna prince Harryho a jeho manželky Meghan. Podle agentury Reuters je ale další těžkostí v královské rodině napjatý vztah mezi Harrym a jeho bratrem, následníkem trůnu Williamem. Harry letos s manželkou Meghan a synem nestráví Vánoce s královskou rodinou na zámku Sandringham, ale v Kanadě, kde se k nim připojí Meghanina matka.

Nelehký byl letošní rok i na britské politické scéně, kterou ochromily spory kolem plánovaného brexitu. Po nedávných předčasných parlamentních volbách získali v Dolní sněmovně výraznou většinu konzervativci premiéra Borise Johnsona, a Británie tak podle všeho opustí EU 31. ledna. Následovat budou složitá jednání o budoucích vztazích mezi Londýnem a evropskou sedmadvacítkou, která by měla podle současného plánu trvat do konce příštího roku.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ellka ( 28. prosince 2019 20:53 )

Skor su zaujimave tie fotky ako vychadzaju z kostola. William a Kate ani na jednej sa nejako nemaju k sebe a malemu Georgovi zabudli obliect kabat

Zobrazit celou diskusi