Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Obušky, slzný plyn a „pepřák“: Policie tvrdě zasáhla proti vánoční demonstraci v Hongkongu

Autor: ČTK - 
24. prosince 2019
21:50

Policie v Hongkongu nasadila proti prodemokratickým demonstrantům slzný plyn, pepřový sprej a obušky. Tisíce často černě oděných protestujících, z nichž někteří byli v maskách Santa Clause nebo měli sobí parohy, se shromáždily v turistické čtvrti města Tsim Sha Tsui a v nejméně pěti nákupních centrech. Informují o tom světové agentury.

Podle policejních zpráv postavili demonstranti pouliční zátarasy a poškodili semafory. V nákupních centrech házeli po policistech deštníky a jiné předměty. V jednom nákupním centru spadl protestující z druhého do prvního patra a odvezli jej do nemocnice.

Protesty v Hongkongu trvají už sedm měsíců. Začaly v červnu, původně proti plánovanému zákonu o vydávání podezřelých lidí do pevninské Číny. Postupně se z nich staly projevy nesouhlasu se zasahováním Číny do záležitostí Hongkongu. Británie Hongkong vrátila Číně v roce 1997 a Peking teď území spravuje podle pravidla „jedna země, dva systémy“.

 

subruifull ( 25. prosince 2019 05:02 )

𝓌𝓌𝓌.𝐵𝒶𝒹𝑜𝑜.𝓇𝑒𝒹 - Toto je místo, kde se dívky snaží upoutat pozornost mužů

Deneček ( 24. prosince 2019 23:32 )

Oproti zásazích ve Francii,je to pohlazení,ale i tak na chvilkaře by to stačilo.

lebedak2 ( 24. prosince 2019 22:45 )

To je ovšem strašné,že takhle tvrdě zasáhla vláda v Hongkongu proti demonstrantům,kterí na polici házejí zápalné lahve,kameny a střílí do nich luky.To je všechno vlivem té zlé,komunistické Číny.Však jim určitě pražský primátor Hřib a starosta Řeporyjí Novotný za to vyhlásí válku.To je přece něco úplně jiného,než když ve Francii nechává Macron už rok a pů mlátit demonstranty obušky,používá proti nim vodní děla,slzný plyn,ohlušující granáty a nechá do nich střílet (zatím jen) gumovými projektily.To samé ve Španělsku,kde ještě navíc zavřeli na desetiletí legálně zvolené politiky s poslaneckou imunitou za to,chtěli uplatnit v referendu své ústavou dané právo na sebeurčení.To co se děje u nás v EU,to je v pořádku,to je to demokratické a humanitární mlácení a mrzačení lidí ,ale když je to v Hongkongu nebo nedej bože přímo v té říši zla v Rusku,to je nejmíň na 3. světovou válku.

Zobrazit celou diskusi