Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vzpoura v přeplněném uprchlickém táboře. Policie proti migrantům použila slzný plyn

Autor: sova - 
19. prosince 2019
16:27

Řecká policie informovala, že proti migrantům z uprchlického tábora na ostrově Samos použila slzný plyn. Migranti se bouří proti držení v táboře a mají výhrady k životním podmínkám v něm. Ostrov Samos se nachází ve východní části Egejského moře u hranic s Tureckem. Informuje o tom agentura Reuters.

Asi 300 lidí, většinou původem z Afriky, se shromáždilo před táborem s úmyslem opustit ostrov. Informoval o tom policejní úředník. Zároveň uvedl, že došlo ke střetům mezi bezpečnostními složkami a protestujícími.

Do zařízení se vejde až 650 osob, ale stejně jako ostatní tábory v Řecku funguje daleko za hranicí své kapacity. I to je jeden z důvodů, proč řecké úřady dlouhodobě sklízí kritiku od organizací pro lidská práva.

Řecko zaujalo tvrdší postoj vůči migrantům

Řecko je od roku 2015 v popředí evropské migrační krize – dlouhodobě představuje hlavní bránu uprchlíků do Evropské unie. Během nejkritičtějšího období v letech 2015 a 2016 jím prošlo více než milion migrantů.

V uprchlickém táboře na řeckém ostrově Samos se bouří migranti. Policie proti nim použila slzný plyn (19. 12. 2019). V uprchlickém táboře na řeckém ostrově Samos se bouří migranti. Policie proti nim použila slzný plyn (19. 12. 2019). | Reuters

V červenci zvolená konzervativní vláda zaujala vůči migrantům tvrdší postoj ve srovnání s minulým levicovým kabinetem. Ten současní řečtí představitelé zpětně obviňují z „politiky otevřených dveří“ pro příchozí uprchlíky.

Přeplněné tábory na ostrovech chtějí úřady zrušit

Vláda také klasifikovala poslední příchozí spíše jako ekonomické migranty než uprchlíky a oznámila plány na uzavření přeplněných uprchlických táborů na ostrovech v Egejském moři. Chtěla by je nahradit restriktivními zadržovacími středisky pro zpracování nových migrantů.

Do konce roku plánuje přesunout na pevninu až 20 tisíc uprchlíků a očekává, že nová zařízení budou připravena do července 2020.