Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Hromadná rvačka s policisty. Před parlamentem tekla krev kvůli prodeji zemědělské půdy

Autor: ČTK, sova - 
17. prosince 2019
18:57

Ohlášená demonstrace zemědělců proti návrhu zákona dovolujícího obchodovat se zemědělskou půdou před sídlem ukrajinského parlamentu v úterý přerostla v potyčky mezi nacionalisty a policejními těžkooděnci. Zranění utrpěli i dva novináři, napsal list Ukrajinska pravda na svém webu.

Nacionalisté se podle deníku pokusili u parlamentu postavit stany, policisté po nich ale požadovali potřebná povolení. Spor přerostl v potyčky, demonstranti polévali strážce pořádku zelenou barvou a házeli po nich kameny, policisté použili slzný plyn. Ministerstvo vnitra ohlásilo 17 zraněných mužů zákona, z nichž dva museli být hospitalizováni, a 26 zadržených demonstrantů.

U parlamentu se v úterý současně konají čtyři protestní akce za účasti několika tisíc lidí, včetně opoziční političky a bývalé premiérky Julije Tymošenkové.

Ukrajinci se bojí oligarchů a firem ze zahraničí

Ukrajina, označovaná v minulosti za „sýpku Evropy“, disponuje 32,5 miliony hektarů orné půdy, tedy více než čtyřnásobkem oproti Česku. Tato půda navíc patří k nejúrodnějším na světě. V současnosti může být jen pronajata, ale není možné ji prodávat.

Podle odhadu Světové banky by otevření trhu s půdou, přislíbené prezidentem Volodymyrem Zelenským, mohlo každý rok přidat 1,5 procentního bodu k hospodářskému růstu v zemi, která patří k nejchudším v Evropě. Ale podle průzkumů se polovina až dvě třetiny Ukrajinců stavějí proti tomu v obavě, že z obchodů s půdou budou mít prospěch jen oligarchové a zahraniční firmy.

U parlamentu v Kyjevě se poprali policisté s nacionalisty (17. 12. 2019). U parlamentu v Kyjevě se poprali policisté s nacionalisty (17. 12. 2019). | Reuters

Rozhodne referendum?

Cizinci skoupí naši zemi. Bojím se toho kvůli budoucnosti našich dětí,“ řekla AFP mladá zemědělská dělnice Alina Čerkašynová, která do Kyjeva přijala demonstrovat. „Půdu by měli vlastnit farmáři, kteří na ni hospodaří, a ne velcí podnikatelé,“ prohlásil šestapadesátiletý rolník Valerij Iščenko, který na demonstraci přijel z Vinnycké oblasti.

Návrh zákona, který poslanci schválili v prvním čtení minulý měsíc a který má být definitivně přijat do konce letošního roku, počítá s tím, že od října příštího roku by s půdou směli obchodovat jen ukrajinští občané a ukrajinské firmy. Zelenskyj slíbil, že o otevření trhu s půdou cizincům by mělo rozhodnout referendum.

Zobrazit celou diskusi