Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Upřednostnil sebe před svou zemí,“ pustila se opozice do Trumpa. Prezident zmínil čarodějnici

Autor: ČTK - 
9. prosince 2019
18:28

Demokratický předseda právního výboru Sněmovny reprezentantů USA, do kterého se přesunula další fáze přípravy možné ústavní žaloby (impeachmentu) na prezidenta Donalda Trumpa, obvinil hlavu státu z porušení přísahy. Jerrold Nadler v úvodu dnešního slyšení prohlásil, že Trump upřednostnil svůj prospěch před blahem vlasti, napsala agentura Reuters.

„Důkazy ukazují, že prezident Spojených států Donald Trump upřednostnil sebe před svou zemí. Porušil tu nejzákladnější odpovědnost vůči lidu, porušil přísahu,“ řekl Nadler s tím, že on naopak své přísaze dostojí. Očividně tak odkazoval na americkou ústavu, která dává zákonodárcům pravomoc prezidenta obžalovat a případně sesadit, pokud se proti základnímu zákonu země proviní.

Jádrem nynějšího sporu je otázka, zda Trump porušil pravomoci, když chtěl, aby Ukrajina začala vyšetřovat jeho politického soka z řad demokratů Joea Bidena. Trump obvinění odmítá a kauzu považuje za hon na čarodějnice.

Právní výbor Sněmovny připravuje znění obžaloby. Očekává se, že výbor, ve kterém mají stejně jako v celé Sněmovně většinu demokraté, bude ještě tento týden hlasovat o tom, zda žalobu předložit k posouzení sněmovnímu plénu. Sněmovna reprezentantů pak bude o návrhu obžaloby hlasovat zřejmě ještě před vánočními svátky.

Pokud sněmovna Trumpa obžaluje, povede proces Senát. Vzhledem k tomu, že v horní komoře mají většinu Trumpovi republikáni, sesazení prezidenta se nepředpokládá. K tomu, aby prezident mohl být z funkce odvolán, je ve stočlenném Senátu zapotřebí dvoutřetinová většina.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi