Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Sousedy zasypal sníh: Školy v Rakousku zavřely, horská služba varuje před lavinami

Autor: ČTK - 
13. listopadu 2019
15:48

Rakousko v noci na dnešek zasáhlo husté sněžení. Pod náporem těžkého sněhu se lámaly větve stromů, které poté přerušily vedení elektrické energie. Bez proudu se tak dnes ocitly tisíce domácností, uzavřeno muselo být několik desítek škol, napsala agentura APA.

Východní Tyrolsko ohlásilo 2500 domácností bez dodávek elektrické energie. Opravy navíc zkomplikovalo lavinové nebezpečí, kvůli kterému jsou některé silnice uzavřeny. Energetici proto plánují, že v rizikových regionech dopraví opraváře k postiženým místům vrtulníky. V poledne (SEČ) bylo hlášeno 93 nefunkčních trafostanic v 16 obcích.

Sníh dorazil i do Prahy. (12. 11. 2019) Sníh dorazil i do Prahy. (12. 11. 2019) | Blesk: David Malík

Ve východotyrolském okrese Lienz zůstalo uzavřeno 17 škol. Úřady rovněž varovaly obyvatele, aby nechodili do lesů, neboť kvůli těžkému sněhu hrozí, že se pod náporem váhy zlomí větve. Těžký a mokrý sníh, který lámal větve, přerušil elektrické vedení také ve Štýrsku, kde je rovněž bez proudu na 2500 domácností. Energetici se obávají, že další sněžení povede k větším výpadkům.

Sníh zkomplikoval dopravu, potěšil však školáky

V Korutanech byly dopoledne bez proudu 4 tisíce domácností a uzavřeno zůstalo jedenáct škol. Silničáři museli uzavřít několik silnic kvůli lavinovému nebezpečí, na dalších pak platí povinné sněhové řetězy. V Salcbursku přišlo o elektřinu asi 800 odběrných míst.

Ze sněžení mají vedle školáků, kteří mají nucené volno, radost také provozovatelé lyžařských areálů, kteří již otevírají první sjezdovky a také běžkařské okruhy, mimo jiné v oblasti Turracherhöhe nebo v okolí Schladmingu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi