Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Nacistická nouze.“ Město oblíbených vánočních trhů hlásí problém s „nácky“ a nečekaný krok

Autor: ČTK, tsv - 
2. listopadu 2019
13:55

Zatímco řada měst po celé Evropě, včetně Česka, vyhlásila v poslední době v reakci na klimatické změny „stav klimatické nouze“, v Drážďanech řeší radnice jiný problém. Kvůli pravicovým extremistům, kteří se ve městě často scházejí a nezřídka páchají trestné činy, vyhlásila saská metropole „stav nacistické nouze“, informovala dnes agentura DPA.

Podle rezoluce, kterou přijalo drážďanské zastupitelstvo ve středu večer většinou hlasů, lze ve městě stále častěji pozorovat otevřené projevy namířené proti demokracii a pluralismu a projevy nepřátelské k lidem a pravicově extremistické, které někdy vyústí až v násilí.

„Toto město má problém s nacisty,“ řekl zastupitel Max Aschenbach ze satirické strany Die Partei (Strana), který s nápadem vyhlásit „stav nacistické nouze“ přišel. Upozornil v této souvislosti například na činnost protiimigračního a protiislámského hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida).

Drážďany by měly na základě přijaté rezoluce více podporovat demokracii v každodenním životě a lépe chránit menšiny a oběti krajně pravicového násilí.

Rezoluci, která hovoří o „stavu nacistické nouze“, podpořili kromě Aschenbacha také zastupitelé z řad sociálních demokratů, zelených, strany Levice i liberální FDP.

Člen FDP Holger Hase ale zároveň kritizoval vybraný pojem, který podle něj město poškodí - i vzhledem k tomu, že se Drážďany ucházejí o titul evropského hlavního města kultury pro rok 2025. Křesťanští demokraté (CDU), kteří rezoluci nepodpořili, označili pojem za „jazykový přehmat“.

Spolek RAA Sachsen, který pečuje o oběti násilných činů spáchaných přívrženci krajní pravice, přijetí rezoluce přivítal. V roce 2018 napočítal v Drážďanech 60 trestných činů spáchaných pravicovými extremisty, v roce 2017 to bylo 52 činů. „A to je jen špička ledovce,“ upozornil předseda spolku Robert Krusche. Řada obětí podle něj diskriminaci či napadení ani nehlásí.

darny ( 4. listopadu 2019 09:05 )

A kolik násilných trestných činu spáchali přivandrovalci..? ...to už levicoví fašisti neprezentují..!

ciktr ( 2. listopadu 2019 17:24 )

Omlouvám se za svoje hloupé nacistické názory.

tojevrazdanachcala ( 2. listopadu 2019 16:14 )

Už aby ti germáni vychcípali, v čele s Makrelou .

hahans ( 2. listopadu 2019 15:51 )

Je smutné a absurdní, když někdo, kdo nechce spáchat sebe­vraž­du(is­lami­zace Evropy) je nazýván nacistou !

naidka ( 2. listopadu 2019 14:50 )

Z té současné "demokracie" jde mráz po zádech.

Zobrazit celou diskusi