Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rusko obviňuje USA z rozsáhlé krádeže syrské ropy. Mají to dokazovat fotky z vesmíru

Autor: ČTK - 
26. října 2019
20:35

Moskva v sobotu obvinila Spojené státy z rozsáhlé krádeže syrské ropy. Vyplývá to ze zprávy agentury TASS citující vyjádření mluvčího ruského ministerstva obrany generálmajora Igora Konašenkova. Odvolal se na snímky pořízené ruskou kosmickou rozvědkou. Ministerstvo kritizovalo i rozhodnutí Spojených států poslat na východ Sýrie americká obrněná vozidla a vojáky, kteří mají chránit tamní ropná pole.

„Jak dokazují zveřejněné snímky kosmické rozvědky ruského ministerstva obrany, syrská ropa se před a po porážce teroristů Islámského státu (ISIS) v oblasti za řekou Eufrat pod spolehlivou ochranou vojáků USA aktivně těžila a hromadně odvážela cisternami ke zpracování za hranicemi Sýrie,“ prohlásil Konašenkov.

V této souvislosti mluvčí ministerstva poznamenal, že veškeré tamní zásoby této energetické suroviny jsou výlučným vlastnictvím Sýrie, „nikoli teroristů, ani amerických ochránců před teroristy ISIS“, napsal TASS.

„Proto to, co Washington nyní dělá - ukořistění a držení ropných polí na východě Sýrie pod svou vojenskou kontrolou - je jednoduše řečeno mezinárodní státní banditismus,“ prohlásil generál Konašenkov.

Spojené státy upevňují své vojenské postavení

Agentura Reuters v pátek s odvoláním na prohlášení nejmenovaného představitele Pentagonu napsala, že Spojené státy jsou odhodlány posílit své vojenské postavení v Sýrii „o další vojenské prostředky“, aby zabránily možnému převzetí ropných polí na východě Sýrie Islámským státem či jinou teroristickou organizací.

Později opětovný přesun vojáků do Sýrie potvrdil i ministr obrany Mark Esper. V sobotu se americký konvoj, který čítá přes deset vozidel, pohyboval jižně od města Kámišlí a nejspíš směřoval do oblasti východosyrské provincie Dajr az-Zaur, uvedla exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR).

Agentura DPA k této zprávě dodala, že podle propočtů ruského ministerstva obrany „americké struktury“ tímto ilegálním obchodem vydělávají měsíčně 30 milionů dolarů (téměř 700 milionů korun).

Podle Reuters americký prezident Donald Trump změkčil své původní odhodlání stáhnout veškeré americké vojáky ze Sýrie poté, co musel čelit silné kritice Kongresu, a to i z řad „svých“ republikánů, že stažením ze severní Sýrie uvolnil cestu turecké invazi, posílil postavení Ruska v regionu a zvýšil riziko, že se opětovně aktivizuje Islámský stát.

Deng ( 27. října 2019 03:30 )

Americká zahraniční politika byla vždy orientována na maximalizaci zisků. Z tohoto důvodu je nepravděpodobné, že americká armáda odejde ze Sýrie dobrovolně.
http­://www­.prvniz­pravy­.cz/zp­ravy/­zpra­vy/mi­ke-pompeo-lzeme-podvadime-a-krademe/

fotrpjotr ( 27. října 2019 01:25 )

Měl by si změnit léčbu,nebo zvýšit dávky léků,USA tam nemají co dělat,okupují všude,kde je ropa,kam šlápne bota amerického vojáka,tam sto roků tráva neroste.

obessenalucerne ( 26. října 2019 22:03 )

Rusko hledá záminku pro rozpoutání války. Již před několika lety jejich ministr Lavrov se nechal slyšet, že v případě konfliktu musí Rusko na USA zaútočit jako první ze "své" Kuby.

Zobrazit celou diskusi