Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Úsměvy i kytice růží. „Agentku“ Butinovou vítali po příletu z USA v Moskvě jako hvězdu

Autor: ČTK, kso - 
26. října 2019
12:25

Půl roku strávila Marija Butinová ve vězení ve Spojených státech amerických poté, co se podle rozsudku snažila jako agentka cizí mocnosti dostat do americké Národní asociace držitelů zbraní (NRA). V sobotu přistála na letišti Moskva-Šeremeťjevo. V Rusku její případ měli za „neoprávněné odsouzení“, zlobil se kvůli němu i prezident Vladimir Putin. Na letišti se Butinová dočkala přivítání za velkého zájmu médií. Měla v ruce velkou kytici růží a rozdávala úsměvy.

Federální úřad pro vyšetřování (FBI) zadržel Butinovou v červenci 2018. Předtím, než byl vynesen verdikt, prohlásila, že se hluboce omlouvá a prosila o slitování. 

Krátce po propuštění zveřejnila video, ve kterém říká, jak je ráda, že má toto utrpení za sebou a vyjádřila vděk všem, kteří ji v jejím boji podporovali. „Tak, jsem skoro doma. Už zbývá jen chvilka, jen pouhých pár hodin. Děkuji vám za podporu. Čekám, až přistane letadlo. Brzy budu doma,“ zmiňuje ve videu, které zveřejnil web RT.com.

Při odchodu z vězení ji podle agentury AP zadržel Úřad pro imigraci a cla (ICE). K případu Butinové neuvedl žádné podrobnosti, sdělil pouze, že ji zadržel po propuštění z věznice ve floridské metropoli Tallahassee.

Podle jejích obhájců měl být prostředníkem vlivný ruský politik a bývalý poslanec Alexandr Toršin, nynější viceguvernér ruské centrální banky. Butinová přiznala spolupráci s Toršinem, nicméně popřela, že ji kontroloval nebo že je sám součástí špionážní sítě. Posílala mu prý zprávy o své práci, avšak nevěděla, kde tyto informace skončí.

Rusko obvinění z toho, že pro něj Butinová skrytě pracovala, odmítlo a prezident Vladimir Putin případ hodnotil jako nehoráznost, protože podle něj není jasné, co žena spáchala a zač byla odsouzena. Kreml v pátek oznámil, že Putin se neplánuje setkat s Butinovou po jejím návratu do vlasti.

zada ( 26. října 2019 15:13 )

Dáma jela na vlastní pěst a pro někoho. Oni si ho rusové podají))))), aso nějaká čučkařka....

Zobrazit celou diskusi