Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Neonacista jako starosta západoněmecké obce skončil. Neustál odpor politiků

Autor: ČTK, for - 
23. října 2019
09:30

Západoněmeckou obec Waldsiedlung už nevede člen krajně pravicové Národnědemokratické strany Německa (NPD) Stefan Jagsch, v úterý ho zastupitelé odvolali a ve funkci ho vystřídala zástupkyně křesťanských demokratů (CDU). Informovala o tom agentura DPA. Jagsch byl do funkce zvolen v září, a to i s pomocí hlasů CDU, sociálních demokratů (SPD) a liberálů (FDP), což vyvolalo na celoněmecké úrovni tvrdou kritiku. NPD je totiž označována za neonacistickou a zavedené strany s ní spolupracovat odmítají.

Ačkoli CDU, FDP a SPD oficiálně s NPD nespolupracují, zastupitelé těchto tří stran v hesenského Waldsiedlungu, kde žije asi 2600 lidí a který je součástí obce Altenstadt, to nerespektovali. Následnou kritiku odmítali s tím, že nikdo jiný o tuto funkci, která byla volná od června, zájem neměl a že stranická příslušnost nehrála žádnou roli.

Zastupitelé se tlaku svých stran jen několik dní po Jagschově zvolení podvolili a se sesazením, které nyní uskutečnili, souhlasili. Jagsch již oznámil, že se bude bránit právní cestou.

V devítičlenném zastupitelstvu Waldsiedlungu má osm křesel CDU, SPD a FDP, deváté patří Jagschovi, který v komunálních volbách v roce 2016 získal 14,4 procenta hlasů.