Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Kiska plánuje z vlády vyštípat Ficův Smer. Strana exprezidenta papírově posiluje

Autor: ČTK - 
21. října 2019
20:40

Bývalý slovenský prezident a současný předseda nové strany Za lidi Andrej Kiska navrhl vytvořit velkou předvolební koalici s cílem porazit nejsilnější vládní stranu Smer-sociální demokracie (Smer-SD) expremiéra Roberta Fica. Jedna z možných stran nové koalice ale už dříve oznámila, že do voleb půjde samostatně. Zkušenost s vytvářením široké předvolební koalice Slovensko již má.

„Možným scénářem je vytvoření velké koalice. Vyhnuli bychom se riziku, že by (některým) stranám hrozilo vypadnutí z parlamentu. Osobně udělám všechno pro to, abychom se spojovali a abychom k sobě nacházeli cestu,“ uvedl Kiska. Popularita Kiskovy strany roste, v poslední sondáži skončila s dvouciferným výsledkem na čtvrtém místě.

Dohodě můžou bránit vzájemné spory

Podle průzkumů veřejného mínění by se pro získání většiny ve Sněmovně muselo na spolupráci dohodnout patrně až šest opozičních či neparlamentních liberálních, křesťanských nebo centristických stran, jejichž někteří představitelé se navíc nevyhnuli vzájemným sporům.

Pokud se parlamentní volby na Slovensku uskuteční v plánovaném termínu na konci února příštího roku, kandidátní listiny budou muset strany odevzdat už na přelomu listopadu a prosince.

Například dosud nejsilnější opoziční parlamentní strana Svoboda a solidarita, kterou po vnitrostranickém rozkolu opustilo několik poslanců, dříve oznámila, že půjde do voleb samostatně.

Koaliční blok není pro Slovensko novinkou

Kiska navrhl vytvoření široké koalice pod názvem Blok změny, když jeho strana odmítla předvolební spojenectví s koalicí stran Progresivní Slovensko/Spolu, jež na Slovensku vyhrála letošní evropské volby.

Podle Kisky by taková koalice mohla ohrozit další strany, jejichž popularita se pohybuje kolem pětiprocentní hranice. Její zdolání ve volbách je podmínkou pro zisk křesel ve Sněmovně.

Případné vytvoření širokého předvolební bloku by nebylo na Slovensku novinkou. Už v 90. letech se v zemi jako reakce na změnu volebního zákona sdružily některé opoziční strany do Slovenské demokratické koalice (SDK). Po volbách z roku 1998 SDK spolu s dalšími stranami vytvořila vládu, která vystřídala v úřadu kabinet premiéra Vladimíra Mečiara.

Video  Kiska: Mnoho zemí nám závidí, že jsme si zvolili prezidentku.  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi