Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Půlku země spaluje vedro, druhou bičuje sníh. Extrémy v počasí stihly protinožce

Autor: Darina Jíchová - 
17. října 2019
23:00

Australští meteorologové vydali varování před silnou studenou frontou, která by měla zasáhnout jižní část země, nejchladněji bude ve Victorii. Zároveň upozornili na vlnu veder, která bude ve stejnou dobu spalovat australský stát Queensland, očekává se, že teploty budou přesahovat 40 stupňů. Dva státy mezi sebou budou dělit desítky stupňů, ve Victorii se zřejmě ochladí až pod nulu, uvedl deník The Guardian.

V horských regionech Victorie by navíc měla udeřit sněhová bouře, která je pro tyto oblasti považovaná za meteorologický fenomén. Kromě Victorie se rovněž výrazně ochladí v Tasmánii a na jihu Nového Jižního Walesu. Studená fronta rozdělí Nový Jižní Wales na studený jih a horoucí sever, kde se bude teplota držet mezi 35-38 stupni.

Mrznout a sněžit bude celý víkend

V Queenslandu a severním Novém Jižním Walesu byl vydán zákaz rozdělování ohňů, v rurálních oblastech Nového Jižního Walesu rozsáhlé požáry během minulého týdne zničily 64 domů. Naopak ve Victorii, konkrétně pak v okolí Mount Baw Baw, se Australané musí připravit na teplotu minus 2 stupně, pod nulou by mělo být od pátku do neděle, pak se má oteplit. Meteorologové upozorňují na blížící se sněhovou bouři.

„Na sjezdovkách a v horských oblastech očekávejte sněžení, sníh v říjnu není zas tak neobvyklý,“ uvedla meteoroložka Katarina Kovacevicová. Dodala, že letos už Austrálie jednu silnou sněhovou bouři zažila, a to v srpnu, kdy se přehnala přes Victorii, Jižní Austrálii a Nový Jižní Wales. Sněžilo i v září.

Do léta je ještě čas

„Přestože takovéto sněhové bouře patří mezi meteorologické fenomény, není se třeba znepokojovat. Nic zvláštního není ani to, že v jednom státě je 40 stupňů a v druhém pod nulou,“ uklidňovala Kovacevicová Australany. „Takové počasí je více méně typické pro toto roční období, s příchodem léta bude teplota stoupat, stále ale ještě doznívá zima,“ upřesnila. Léto v Austrálii začne v prosinci.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi