Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Legendární svetr Kurta Cobaina (†27) jde do aukce. Zájemce musí zaplatit tučnou sumu

11. října 2019
06:58

V americké aukci se bude koncem měsíce dražit olivově zelený svetr, který měl na sobě frontman kapely Nirvana Kurt Cobain během nahrávání slavného unplugged vystoupení v roce 1993. Ačkoli vyvolávací cena byla stanovena na 50 tisíc dolarů (1,1 milionu korun), očekává se, že nový majitel nakonec za kus obnošeného oblečení zaplatí 200 až 300 tisíc dolarů (asi 4,5 až sedm milionů korun), napsal list The Independent.

Aukční síň Julien´s Auctions považuje Cobainův propínací svetr za jeden z magnetů dražby, na které se bude prodávat více než 700 upomínkových předmětů spojených se slavnými hudebníky. Ke koupi tak budou třeba kostýmy Michaela Jacksona či Eltona Johna, rukopisy písňových textů Boba Dylana, kytara Elvise Presleyho, vlastnoruční autoportrét Davida Bowieho nebo Madonnina podprsenka.

Chlupatý akrylový svetr, podle aukční síně dosud nepraný, jeho původní majitel zřejmě často nosil, protože má vytahané kapsy, utržený knoflík a v přední části i vypálenou díru od cigarety. Unikátní je zejména tím, že v něm Cobain nahrál celé unplugged vystoupení pro televizi MTV, které stanice odvysílala na podzim 1994, tedy sedm měsíců po Cobainově sebevraždě.

Dražit se bude on-line 25. října.

vosavopruz ( 11. října 2019 12:45 )

kus hadru na prodej za cenu auta nebo baráku,no nekup to

tojevrazdanachcala ( 11. října 2019 09:34 )

Proč jste mi vyhvezdickovali p.r.c.a.t ,pr.Cat,Pr. CAT ,
P.R.C.A.T
VY z Mr.Di.

Zobrazit celou diskusi