Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Známého herce poslali za demonstraci na 3,5 roku za mříže. Soud po kritice couvá a trest zmírnil

Autor: ČTK - 
30. září 2019
16:23

Ruský soud v pondělí zrušil trest vězení ruskému herci Pavlu Ustinovovi a uložil mu trest jednoho roku s podmíněným odkladem na dva roky. Informovala o tom agentura RIA Novosti. Jeho odsouzení za údajné zranění policisty při zatýkání během opozičního protestu 3. srpna v Moskvě vyvolalo ve veřejnosti vlnu pobouření.

Herec byl v polovině září odsouzen na 3,5 roku do vězení. Podle žaloby napadl příslušníka zásahových sil a vymkl mu rameno. Ustinov uváděl, že se srpnové moskevské demonstrace proti vyřazení opozice z komunálních voleb nezúčastnil a že se na místě ocitl náhodou. Obhájci se proti rozsudku prvoinstančního soudu odvolali a žádali zrušení trestu.

Moskevský odvolací soud dnes ale obvinění nezrušil, jen zmírnil jeho kvalifikaci z těžkého ublížení na středně těžké. Vina Ustinova zpochybněna nebyla. „S rozhodnutím soudu nesouhlasím, budu dál bojovat. Žádného přečinu jsem se nedopustil,“ řekl Ustinov novinářům. Byť je dnešní verdikt pravomocný, jeho advokát Anatolij Kučerena řekl, že se proti rozsudku bude právní cestou dál bránit.

Petici žádající propuštění čtyřiadvacetiletého Ustinova podepsaly statisíce lidí. Široce sdílené video ze zatýkání ukazuje, že Ustinov v době zatčení stál s telefonem v ruce a odpor strážcům pořádku nekladl. Za „velmi tvrdý trest“ dokonce původní nepodmíněný trest označil i policista, jehož Ustinov na demonstraci údajně napadl.

Rozsudky nepodmíněného trestu vězení proti dalším dvěma demonstrantům, Sergeji Fominovi a Nikitovi Čircovovi, dnes moskevský odvolací soud potvrdil.

 

Zobrazit celou diskusi