Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Tisíc vražd dětí a denně sto znásilnění. Prezident JAR chce muže přísněji trestat

Autor: ČTK, kal - 
18. září 2019
23:35

Ke zpřísnění trestů kvůli narůstajícímu násilí na ženách a cizincích vyzval jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa. Zároveň s odvoláním na nejnovější statistiky uvedl, že Jihoafrická republika je pro ženy jednou z nejméně bezpečných zemí na světě, informoval server BBC.

Na zasedání parlamentu prezident uvedl, že počet žen a dětí, které se stávají oběťmi násilí, odpovídá zemím ve válce. Muži za minulý rok v JAR zavraždili 2700 žen a 1000 dětí, v téměř 57milionové zemi bylo zároveň nahlášeno nejméně 100 znásilnění denně.

V rámci nového akčního plánu Ramaphosa slíbil větší podporu obětem násilných činů, posílení soudního systému, navýšení trestných sazeb za sexuální násilí a důkladnější vzdělávání. „Násilí není problémem žen, je to problém mužů,“ uvedl prezident.

Narůstající počet vražd a násilí na ženách pobouřil v posledních týdnech tisíce Jihoafričanek, které se kvůli tomu vydali protestovat do ulic. Diplomatickou roztržku způsobila také vlna výtržností namířených proti cizincům, která se vystupňovala na začátku září. Policie v souvislosti s rabováním obchodů a násilím zadržela stovky pachatelů, 12 lidí, převážně Jihoafričanů, při násilnostech zahynulo.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině