Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Řecko a Kanáry pustoší desítky lesních požárů. Turisté prchají z hotelů i kempů

Aktualizováno -
11. srpna 2019
15:13
Autor: peb, ČTK - 
11. srpna 2019
11:24

V některých částech Řecka bylo kvůli lesním požárům nutné evakuovat návštěvníky několika hotelů a kempů. Britská vládní agentura vydala varování pro turisty, kteří se chystají do země vyrazit. Informoval o tom web Express. Agentura Reuters dodala, že rozsáhlý požár sužuje i Kanárské ostrovy, opustit své domovy muselo tisíc osob.

Už v sobotu bojovaly stovky řeckých hasičů s více než 50 lesními požáry, které v zemi propukly v důsledku teplého a větrného počasí. Největší požár zuřil nedaleko metropole Atény. Turisté byli evakuováni z ostrova Elafonisos, úřady doporučují zvýšenou opatrnost

Ohrožené oblasti jsou region Attica (včetně ostrova Kythera), východní Boeotia, střední a jižní Euboea, Peloponés (Messinia, Korint, Argolis, Arcadia, východní Laconia) a v západním Řecku Achaia a Ilia.

Za požáry může horko a vítr 

V sobotu bylo v terénu více než 450 požárníků a 23 letadel. Hořelo například u města Marathón nebo na ostrově Elafonisos, kde kvůli tomu museli evakuovat hotel a kemp. O žádných obětech nicméně média neinformovala.

Šéf řecké civilní obrany Nikos Hardalias v pátek vyhlásil pro krizové složky zvýšený stupeň pohotovosti. Řecko podle něj v těchto dnech poprvé od roku 2012 čelí nebezpečné kombinaci vysokých teplot, silného větru a sucha.

Kanárské ostrovy v plamenech

Prakticky totožný problém řeší od soboty španělský ostrov Gran Canaria. Podle agentury Reuters ohrožuje požár řadu obcí a národní park Tamadaba na západě ostrova. Oheň na třetím největším z Kanárských ostrovů se postupně rozšířil na území o 1000 hektarech, škody na majetku ani oběti ale hlášeny nejsou.

Podle regionálních úřadů je do boje s plameny zapojeno 200 hasičů a deset letadel, která na oheň shazují vodu. Hoří kolem obcí Artenara a Tejeda, tedy asi 30 kilometrů od metropole Las Palmas. Původ požáru zatím není zcela jasný, policie se však domnívá, že spouštěčem mohla být páječka. V souvislosti s požárem byl zatčen 55letý muž.

Hasičský sbor Gran Canarie, která je oblíbenou dovolenkovou destinací, na twitteru uvedl, že má s požárem plné ruce práce. Noční boj s plameny zachycuje video na twitterovém účtu hasičů.

Svědkyně Carla Rodriguezová médiím situaci popsala jako „jeden z nejbolestivějších výjevů, jaký kdy viděla“. Podle televize Sky News je kouř viditelný z celého ostrova a také ze sousedního Tenerife. Evakuace několika obcí nicméně byla nařízena pouze jako preventivní opatření a plameny se zatím nedostaly k obydlím, informovala španělská vysílací společnost RTVE.

MAMKA2316 ( 11. srpna 2019 18:58 )

KDO TO ASI DĚLÁ ??MÍSTNÍ URČITĚ NE ???

Lucio1 ( 11. srpna 2019 15:05 )

Alespoň to zažene komáry s nilskou horečkou..

Zobrazit celou diskusi