Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Další raketová hrozba: Severní Korea vypálila zatím blíže neurčené střely

Autor: ČTK - 
30. července 2019
23:39

Severní Korea v noci na středu (ráno místního času) odpálila několik blíže neurčených střel. S odvoláním na generální štáb jihokorejské armády o tom informovala agentura Jonhap.

Jihokorejská armáda uvedla, že situaci dál monitoruje pro případ odpalu dalších raket. Střely odstartovaly z okolí přístavního města Wonsan na východním pobřeží poloostrova.

Bílý dům, Pentagon a americká diplomacie podle agentury Reuters zatím nereagovaly na žádost o vyjádření.

Dvě rakety krátkého doletu vypustila KLDR minulý čtvrtek. Obě střely urazily 690 a 430 kilometrů. Šlo podle agentury Reuters zřejmě o nový typ rakety s podobnými vlastnostmi, jako má ruský systém Iskander. Obě dopadly do Japonského moře. Podle některých analytiků to však byly rakety, které KLDR zkušebně odpálila již v květnu.

Šlo o první test od schůzky severokorejského vůdce Kim Čong-una a amerického prezidenta Donalda Trumpa demilitarizované zóně mezi oběma Korejemi, na které se 30. června dohodli oživit rozhovory o denuklearizaci Korejského poloostrova. Ty stagnují od neúspěšného únorového summitu v Hanoji.

Podle Kima byl odpal raket varováním pro Jižní Koreu, aby nenakupovala nové vojenské vybavení a zdržela se vojenských cvičení se Spojenými státy. Severokorejský diktátor podle státní agentury test označil za „vážné varování“ určené „jihokorejským válečným štváčům“.

Zobrazit celou diskusi