Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obří flastr pro Facebook: Za únik dat milionů uživatelů má zaplatit 115 miliard

Aktualizováno -
24. července 2019
23:20
Autor: ČTK - 
24. července 2019
15:00

Úřady ve Spojených státech vyměřily společnosti Facebook rekordní pokutu pět miliard dolarů (asi 115 miliard Kč) za porušení ochrany soukromí. Oznámila to dnes Federální obchodní komise (FTC). Ta firmu vyšetřuje i z důvodů možného antimonopolního chování, ukázalo se o několik hodin později. Podnikání Facebooku bude podléhat přísnějšímu dohledu a také restrikcím, uvedla dnes agentura AP.

Podle dohody s FTC se zvýší odpovědnost managementu za ochranu dat uživatelů. FTC prosadila, že uvnitř firmy vznikne zvláštní orgán pro dohled nad ochranou údajů. Tím se omezí dosavadní neomezená moc zakladatele Facebooku Marka Zuckerberga při rozhodování v otázkách ochrany údajů.

FTC začala Facebook vyšetřovat před více než rokem kvůli podezření, že se citlivá osobní data milionů uživatelů dostala do rukou společnosti Cambridge Analytica, která pracovala pro prezidentskou kampaň Donalda Trumpa. Vyšetřování se soustředilo na to, zda sdílení dat nebylo v rozporu s dohodou s FTC z roku 2011 o ochraně soukromí uživatelů.

Pro Facebook výše pokuty nepředstavuje závažnější problém. Firma si na ni už v letošním prvním čtvrtletí odložila tři miliardy dolarů a za toto období vykázala ještě zisk 2,43 miliardy dolarů.

Společnost Facebook dnes rovněž oznámila, že její čistý zisk ve druhém čtvrtletí klesl téměř o polovinu na 2,62 miliardy dolarů (60 miliard Kč) z 5,11 miliardy dolarů před rokem. Zisk na akcii se propadl na 91 centů z 1,74 dolaru. Bez zahrnutí pokuty od FTC a dalších mimořádných položek však dosáhl 1,99 dolaru. Čtvrtletní tržby společnosti navíc překonaly očekávání analytiků.

 

cocumysvole ( 24. července 2019 16:42 )

Astronomická pokuta. A co poškození dostanou z toho taky nějakej bakšiš?

Zobrazit celou diskusi