Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Krev, modřiny a zvracení. Silné turbulence proměnily let do Dubaje v peklo

Autor: Mii - 
16. července 2019
13:18

Jako o hororovém zážitku mluví pasažéři o letu společnosti Emirates z novozélandského Aucklandu do Dubaje. Necelé tři hodiny před přistáním letadlo potkaly mimořádně silné turbulence, které rozházely po celé kabině věci a poranily několik cestujících. Jedna pasažérka skončila v kaluži krve, jak popsala pro web Stuff.co.nz. Lidé podle ní byli k smrti vyděšení, někteří zvraceli.

Incident se týkal letu EK449, který opustil aucklandské letiště 10. července. Ke konci cesty letadlo zažilo „náhlé a závažné turbulence“, potvrdil mluvčí Emirates. „Bohužel několik pasažérů a členů posádky utrpělo zranění. Lidem byla po přistání zajištěna první pomoc,“ sdělil zástupce firmy.

Cestující Beverley Gloverová popsala, že si během turbulencí vážně pohmoždila obě nohy. „Seděla jsem v business třídě a byla jsem jedna z těch, koho to vymrštilo do vzduchu a pak s ním třísklo do sedadla,“ potvrdila žena. Podle ní to byl děsivý zážitek, personál se ale snažil pomáhat lidem, co to šlo.

Podobně událost popisuje cestující Vickie Joyová, která cestovala v ekonomické třídě. „Znak pro připoutání se objevil zrovna ve chvíli, kdy to uhodilo. Nevěděli jsme pořádně, co se děje, ale v jeden moment jsme se báli, že padáme,“ svěřila se pasažérka.

Je jednou z těch, koho turbulence zranily. Poranila si krk, zatímco její spolusedící zažívala panickou ataku a další zvracel. „Bylo to neuvěřitelně děsivé. Zažila jsem hodně dlouhých letů, ale nikdy to se mnou takhle nehodilo,“ dodala žena.

Pasažérka Abby Milnerová se nacházela na záchodě, když se celý prostor začal třást. „Letadlo náhle kleslo a skončila jsem ve vzduchu, čímž jsem se uhodila hlavou o strop a pak jsem spadla obličejem na zem. Byla to taková rána, že jsem se bála, že mi vypadl zub. Naštěstí nic takového se nestalo,“ popsala.

Myslí si, že se potom krátce ocitla ve stavu šoku. „Ani jsem si neuvědomila, že jsem v kaluži krve, dokud se mě nezeptal nějaký muž, zda jsem v pořádku,“ říká Milnerová. Zároveň zdůrazňuje, že personál letadla byl nesmírně ochotný a neustále nabízel pomoc. Na místě přistání čekala záchranka a zástupce konzulátu.

To potvrzuje i cestující Paul Johnson. Rovněž seděl v business třídě a turbulence ho vyhodila ze sedadla do stropu. Lidé podle něj křičeli a plakali strachy, ale posádka se za každým zastavila a snažila se ho uklidnit.

Nejhorší let, říká letuška

Obrázky ze sociálních sítí ukazují, že v letadle nastal po třesu ohromný nepořádek. Všude byly poházené věci, na zemi ležely lahve šampaňského i převrácený vozík s jídlem. Ze dveří dokonce spadl nápis s únikovým východem.

Na mnoha místech se navíc nacházely zvratky. „Neustále to pokračovalo! Nejhorší let na světě!“ stěžovala si po přistání jedna z letušek. Krátce po turbulencích začala vše uklízet, na což se podle svých slov snaží nemyslet.

Někteří cestující po incidentu měli negativní komentáře, že pilot je na turbulence neupozornil dostatečně předem. V některých případech na ně ale upozornit nelze, přijdou náhle. Stalo se to například u nedávného letu společnosti Air Canada z Vancouveru do Sydney, který si vyžádal 35 zraněných.

HOLOGRAM ( 16. července 2019 17:07 )

Škoda že jsi ludro anonym01 nechcípla, ale neboj i to brzo přijde, zubatá už brousí kosu

jany ( 16. července 2019 15:19 )

jak pustili? hudbu?

Zobrazit celou diskusi