Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Holčičky (2) se narodily se spojenou lebkou. Stovka lékařů je oddělovala 50 hodin

Autor: Mii - 
16. července 2019
11:49

Další úspěch slaví lékaři z britské nemocnice Great Ormond Street Hospital (GOSH). Podařilo se jim oddělit od sebe dvouletá siamská dvojčata, která se narodila spojená lebkou a cévami. Sestry podstoupily celkem tři operace, na kterých přes sto odborníků strávilo padesát hodin. Podle nemocnice byly zákroky mimořádné složité, museli se proto uchýlit k některým moderním technologiím.

Safa a Marwa Ullahovy pocházejí z Pákistánu. Jejich matka Zaina Bibi má dalších sedm dětí, otec zemřel v průběhu těhotenství na infarkt. S rodinou žije jejich dědeček a strýc. Bibi dlouho řešila, jak svým dcerám pomoci, ale neměla finance na to zákrok zaplatit. Příležitost se naskytla, až když se jí ozval soukromý dárce.

První operace proběhla loni v říjnu, když dívkám bylo 19 měsíců. Poslední zásah, který je skutečně oddělil, se konal letos 11. února. S oznámením nemocnice čekala několik měsíců, aby měla jistotu, že všechno proběhlo v pořádku a dívky se s novým vlastním tělem sžily.

Protože oddělování spojené lebky je velmi složité, lékaři si vytvořili ve virtuální realitě přesnou repliku dívčiných orgánů a kostí, díky které si dokázali vizualizovat, kde se která céva nachází. Vytiskli si také na 3D tiskárně plastický model lebky, na kterém si zákrok zkoušeli.

Během reálné operace tak věděli, že nejdříve musí oddělit dívčiny cévy a vložit mezi jejich mozky kus plastu, aby se opět nespojily. Destička také pomáhá s problémem, že jejich orgán nemá standardní tvar.

Lebky modelovali z kostí dívek

Zákrok probíhal bez větších rizik až do momentu, kdy se Safě v krku vytvořila sraženina a dívka začala hrnout přes spojené cévy krev svému dvojčeti. Doktoři se v ten moment obávali, že Marwu ztratí – její srdeční tep rapidně klesal. Tým se nakonec musel rozhodnout nechat jí klíčovou cévu, kterou dvojčata sdílela, jinak by nepřežila. To se ovšem negativně projevilo na Safě, která jen o 12 hodin později utrpěla mrtvici.

Během finální operace bylo třeba vytvořit oběma dívkám novou lebku z jejich vlastní kosti. Bylo také třeba zajistit, že jim jí bude pokrývat kůže, čehož se nakonec podařilo docílit.

„Jsem nesmírně zavázaná nemocnici i personálu a chci jim poděkovat za všechno, co pro nás udělali. Nesmírně se těšíme na budoucnost,“ komentovala matka úspěšný zákrok. Dcery již má doma, musí s nimi ale docházet denně na fyzioterapie.

Siamská dvojčata jsou nesmírně vzácná. Zhruba polovina jich zemře ihned po porodu. Srůst těl nastává obvykle v oblasti hlavy, hrudníku nebo dolní části zad. Jelikož mnohdy sdílejí životně důležité funkce, lékařské zákroky na jejich oddělení jsou komplikované. První úspěšná operace tohoto typu proběhla v roce 1952 v USA.

ostuda ( 16. července 2019 14:33 )

konečně taky jednou něco pozitivního v tisku

20tina12 ( 16. července 2019 12:20 )

Šikovné ručičky lékařů❤

Zobrazit celou diskusi