Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Záhada „vatikánské Maddie“: U hrobek našli lidské kosti. Přinesly posun v případu?

Autor: Mii - 
18. července 2019
21:15

Vyšetřování záhadného ztracení patnáctileté Emanuely Orlandiové dostalo v poslední době zcela nový obrat. Vatikánské úřady oznámily, že nedaleko dvou hrobek, které byly otevřeny minulý týden, vyšetřovatelé nalezli dvě série lidských kostí. Původní informace přitom byla, že nové pátrání po ostatcích děvčete nepřineslo de facto nic nového. „Vatikánská Maddie“ zmizela v roce 1983. Dosud není jasné, co se jí stalo.

Oznámení o nálezu kostí tento týden přišlo poté, co specialisté za přítomnosti policie otevřeli ve Vatikánu dvě hrobky na malém hřbitově nedaleko Svatopetrské baziliky. Chtěli si ověřit, zda se v nich nenachází ostatky Orlandiové, jejíž zmizení i po 36 letech zůstává nevysvětleno. Hroby patří dvěma německým šlechtičnám zesnulým v 19. století.

Tato akce se ukázala jako neúspěšná, jak informovala agentura AFP, místo bylo prázdné. „Nenašli vůbec nic, ani ostatky těch, které tam měly být oficiálně pohřbeny. Pro mou matku to bylo velice stresující,“ sdělil novinářům ve čtvrtek Pietro Orlandi, bratr pohřešované dívky. Viditelně se mu při tom ulevilo, už dříve řekl, že by byl rád, kdyby tam ostatky nebyly.

Vatikán v ten samý den uvedl, že v pátrání bude pokračovat. Nejen, že otevření hrobek neposkytlo žádné nové informace, ale vytvořilo novou záhadu, a to kam se poděly dvě šlechtičny, které v hrobech měly odpočívat.

Jak se nyní ukázalo, vyšetřování pokračovalo hned následující den. V sobotu místní mluvčí oznámil, že pod nedalekým kamenným poklopem byly nalezeny dvě série lidských kostí. Více ale zatím nesdělil, oblast byla uzavřena a přístup do ní dostanou tento týden forenzní experti.

Žádné kosti zatím neuspěly

Poslední stavební úpravy kolem poklopu jsou zaznamenány v 60. a 70. letech minulého století. Orlandiová zmizela v roce 1983 během cesty z vatikánského bytu své rodiny na hudební lekci v Římě. Její otec pracoval jako zaměstnanec Vatikánské banky.

Během let bylo zmizení Emanuely spojováno s řadou událostí, mluvilo se dokonce o záměru vraždy papeže Jana Pavla II. nebo finančním skandálu uvnitř Vatikánu či účasti římského posvětí. Poslední zvrat v případu nastal v roce 2012, kdy policie exhumovala tělo známého zločince z krypty v římské bazilice, protože doufala, že zde tělo dívky nalezne. Pátrání ale nic neodhalilo.

Loni pak byly objeveny kosti pod vatikánskou ambasádou v Římě. Italská média okamžitě spekulovala, že by mohlo jít o ostatky zmizelé dívky nebo jiného dítěte ztraceného v té době, ovšem ani tehdy forenzní testy žádnou spojitost nepotvrdily.

Záhadných zmizení je více

Co se Emanuele přihodilo, tak stále zůstává záhadou. Kvůli vysoké míře nejasností se její zmizení často dává do paralely s Britkou Maddie McCannovou, pohřešovanou od května 2007. Tehdy tříletá dívka zmizela ze svého pokoje během dovolené v portugalském letovisku Praia da Luz, zatímco její rodiče byli na večeři.

I po ní policie vyhlásila velkou mezinárodní pátrací akci, které se později účastnili i soukromí detektivové. Nic, co by nasvědčovalo tomu, co se s mladou Britkou stalo, však ani po více než deseti letech neobjevila. Přiklání se pouze k tomu, že byla unesena. Zbyly tak jen teorie sahající od možného kriminálního podílu jejích rodičů po prodej do rukou pedofilní sítě.

Zobrazit celou diskusi