Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Běhy s býky v Pamploně si vyžádaly 35 zraněných. Tři lidé dopadli zle

Autor: ČTK, jry - 
14. července 2019
20:24

Ve španělské Pamploně v neděli končí tradiční oslavy svátku svatého Fermína, jejichž součástí jsou běhy s býky v ulicích města. V neděli ráno běželi býci úzkými uličkami z ohrady do arény po osmé, a letos tedy naposled. Jeden z nich při tom nabral na rohy tři muže. Dva Australané a jeden Španěl skončili s vážnými zraněními v nemocnici. Celkem se při bězích s býky letos vážněji zranilo 35 lidí, osm z nich poranila zvířata svými rohy, uvedla agentura AFP.

Do Pamplony se kvůli adrenalinové zábavě každý rok sjíždí až milion turistů, většina z nich ale běhům s býky a večerním koridám jen přihlíží. Ti nejodvážnější se ale oblečou do bílého, uvážou na krk červený šátek a spolu s býky absolvují necelý kilometr dlouhou trasu, jejíž uběhnutí trvá zpravidla jen několik minut. Takzvané „encierros“, jak se běhům před býky v ulicích říká, si často vyžádají množství zraněných, a to nejen při kontaktu s půl tuny těžkými býčími samci, ale i při tlačenicích nebo nehodách.

V neděli způsobil paniku v davu největší z šesti býků, který se oddělil od stáda a obrátil se proti běžcům. Jednoho muže přehodil přes rohy na zem, pak ke zdi přitlačil další dva turisty. Mluvčí místní nemocnice Tomás Belzunegui uvedl, že zraněné lékaři ošetřili a že nejsou v ohrožení života.

Američan utrpěl zranění při pořizování selfie

Celkem letos býci nabrali na rohy osm lidí. Byli mezi nimi i dva Američané, z nichž jeden utrpěl zranění na krku ve chvíli, kdy se pokoušel pořídit si selfie. V nemocnici skončilo 35 účastníků běhů, během oslav se ale celkově lehce zranily stovky lidí, uvedli zástupci Červeného kříže.

Historie festivalu, zvaného sanfermines, který světově zpopularizoval americký spisovatel Ernest Hemingway v roce 1926 novelou Fiesta, sahá až do 14. století. V poslední době jsou ale oslavy stále populárnější a baskická Pamplona, která má 190.000 obyvatel, každoročně praská ve švech.

Loni se při bězích s býky v ulicích města zranilo 42 lidí, jen dva z nich ale zvířata nabrala na rohy. Poslední smrtelnou oběť si běh s býky v Pamploně vyžádal v roce 2009, kdy sedmadvacetiletý Španěl podlehl zraněním plic a srdce. Za posledních sto let zemřelo při běhu s býky v Pamploně 15 lidí.

Video  Plné ulice Španělů utíkají před býky: Už 15 lidí nepřežilo  - Reuters, Daniela Pilařová
Video se připravuje ...

andorea ( 14. července 2019 20:53 )

Dobře jim tak, blbcům.

Zobrazit celou diskusi