Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Osvoboďte svá vajíčka, antikoncepce je pro líné.“ Prezident chce od žen víc dětí

Autor: ČTK, tva - 
10. července 2019
16:02

Prezident Tanzanie John Magufuli vyzval obyvatelky své země, aby rodily více dětí a pomohly tak udělat z tohoto východoafrického státu regionální ekonomickou velmoc. „Osvoboďte svá vajíčka,“ vzkázal tanzanským ženám tamní prezident podle agentury Reuters. Tanzanie má přitom skoro 60 milionů obyvatel a jednu z nejvyšších porodností na světě – asi pět dětí na jednu ženu. Prezidentův výrok kritizovala místní opozice, která se obává růstu chudoby.

„Máte-li velkou populaci, budujete hospodářství. Proto je ekonomika Číny tak obrovská,“ prohlásil v úterý devětapadesátiletý Magufuli, který stojí v čele země od roku 2015. Jako další příklady zemí, jejichž ekonomika podle něj těží z demografického růstu, uvedl Indii či Nigérii. „Vím, že těm, jež blokují své vaječníky, se má výzva nebude líbit,“ odhadl správně tanzanský prezident.

„Antikoncepce je pro líné starat se o děti“

Podle Fondu OSN pro otázky populace (UNFPA) používá antikoncepci asi třetina vdaných žen v Tanzanii, což také Magufuli v minulosti kritizoval. Loni například řekl, že regulace porodnosti je pro ty, kteří jsou „příliš líní na to, aby se starali o děti“.

Tanzanská ekonomika, založená zejména na zemědělství, přitom roste v posledních deseti letech v průměru o šest až sedm procent ročně. Poměr chudých lidí se v této zemi sice relativně snížil, v absolutních číslech ale nikoli právě kvůli vysokému přírůstku obyvatel. Tanzanská populace podle UNFPA roste asi o 2,7 procenta ročně, uvedla agentura Reuters. Podle níž jsou tamní veřejné nemocnice a školy přeplněné a mnoho mladých lidí nemá práci.