Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Statisícům polských pacientů chybí základní léky. Do Česka si pro ně nejezdí, vzkazují lékárníci

Aktualizováno -
11. července 2019
17:17
Autor: ČTK, tva - 
10. července 2019
11:09

Polská televize TVN 24 uvedla, že v polských lékárnách chybějí některé léky, běžně používané například při onemocnění štítné žlázy, cukrovky či epilepsii. Zpráva dále uváděla, že někteří pacienti řeší situaci tím, že si léky kupují v Česku či Německu. Česká lékárnická komora (ČLnK) podle svých slov nezaznamenala žádný zvýšení zájem ze strany polských pacientů.

 „Lékárníci rozhazují rukama, ale pacienti jsou bezradní. V lékárnách i ve velkoskladech chybí hodně léků,“ uvedla televizní stanice. Podle zpráv od diváků chybí například lék používaný při snížené činnosti štítné žlázy. Problémem je sehnat preparáty používané při léčbě cukrovky či antidepresiva. Chybějí i očkovací látky proti žloutence.

Seznam nedostatkových léků je ale mnohem delší. Lékárníci varují, že začínají chybět nejen léky pro lidi trpící vysokým tlakem, astmatem či alergiemi, ale i onkologické a neurologické léky.

Stanice uvedla, že kvůli chybějícím lékům se na ni obrátily více než dvě stovky diváků.

Jeden z diváků ale vzkázal, že pro léky jezdí do ciziny. „Už týden nelze sehnat v lékárnách lék proti depresím. Tvrdí, že není ani ve skladech. Beru tedy recept od polského lékaře a pak zajedu do lékárny v Česku anebo Německu, kam to nemám daleko,“ svěřil se televizi Piotr.

Čeští lékárníci: Zvýšení zájem od Poláků jsme nezaznamenali

Čeští lékárníci se proto rozhodli ověřit stav v lékárnách v pohraničí. „V lékárně v Havířově jsme nezaznamenali ani náznak popisovaného drancování,“ uvedl Mgr. Martin Pindur, jehož lékárna je od polských hranic vzdálená dvacet kilometrů. Zvýšenou poptávku ze strany polských pacientů nezaznamenali ani v Opavě, která leží takřka na hranicích: „Občas si polští pacienti přijdou do naší lékárny vyzvednout některý lék. Případně si zavolají v případě výpadků, ale rozhodně se nejedná o nějakou dramatickou situaci,“ komentuje situaci PharmDr. Marie Zajícová z lékárny ve Slezské nemocnici Opava.

Ani v Kladském pomezí nic nenasvědčuje zvýšenému zájmu Poláků o české lékárny. „V naší dobrušské lékárně jsme neměli polského pacienta zhruba půl roku. Informoval jsem se také u kolegů z náchodských lékáren a ani tam žádný zvýšený zájem od našich sousedů nepozorují,“ komentuje aktuální situaci PharmDr. Jan Hendrych z lékárny U zlatého lva v Dobrušce.

 Kromě originálních léků chybějí v Polsku generika

„Tak špatně jsme na tom ještě nebyli. Musíme léky shánět jako za komunistů,“ tvrdí předseda lékárnické komory ve Slezsku Piotr Brukiewicz. Listu Gazeta Wyborcza řekl, že nejvíce žádané léky se vyprodají za pár hodin a u několika druhů jde přímo o tragédii, protože za ně chybí i náhrada.

Zpočátku se podle deníku problém týkal skoro výlučně jen drahých originálních léků. V současnosti ale začínají chybět i populární generika (ekvivalenty originálních léků, které mohou přijít na trh po vypršení jejich patentové ochrany), které denně používají až statisíce pacientů. Je-li to možné, lékárníci nabízejí klientům obdobné léky, ale i ty již končí, a to tím spíše, že vyděšení pacienti si snaží vytvářet zásoby. Situace se každým dnem zhoršuje.

Problém prý souvisí s Čínou, kde po zpřísnění předpisů na ochranu životního prostředí museli zavřít desítky továren vyrábějících látky, používané evropskými výrobci léků. Látky dovážené z Číny podle odhadů slouží k výrobě více než 80 procent léků na polském trhu. Jinou možností podle deníku může být hra farmaceutických koncernů před očekávaným jednáním s polskými úřady o cenách léků, které hradí zdravotní pojišťovny.

Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že z monitoringu prodeje léků nevyplývá, že by se snad na polském trhu něco chybělo. Přechodné nedostatky se mohou vyskytnout nejvýše v jednotlivých lékárnách. Lékárníci nevěří svým uším, dodala Gazeta Wyborcza.

Thyronx ( 11. července 2019 03:21 )

Tak kdy se konečně ten nesmysl zvaný EU rozpadne? Kdo to pořád drží a za jakou cenu?

prycsnima ( 10. července 2019 21:13 )

Je to tím že se lidi přemnožili.

0petr ( 10. července 2019 12:38 )

sexx.click/nahe

karancita ( 10. července 2019 11:46 )

Může mi někdo vysvětlit, jak je možné s předpisem na léky napsaným v Polsku vyzvednout tyto v Čechách nebo v Německu? Nějak tomu nerozumím. Nebo naše pojišťovny mají dohodu, že doplácí léky i ostatním zemím?

amdepchamp ( 10. července 2019 11:42 )

Přejít na Badoo.red - skvělé seznamka pro dospělé s inteligentní vyhledávací systém najít sex partnera!

Zobrazit celou diskusi