Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chorvatské pobřeží zasáhla tsunami: Dalmácii rozsvítilo 26 tisíc blesků za 2 hodiny

Autor: yks - 
10. července 2019
18:44

Desítky tisíc blesků udeřily na pobřeží Chorvatska v souvislosti se silnými bouřemi, které bičují jindy tak poklidnou oblíbenou dovolenkovou destinaci Čechů. Prudké změny atmosférického tlaku dokonce doprovázel i nečekaný a vzácný jev. Šlo o zvláštní případ tsunami.

Silné bouře už několik dnů bičují chorvatské pobřeží. Už v neděli se do problému na moři dostala skupina Čechů – jeden dospělý a šest dětí, po kterých byla vyhlášena rozsáhlá pátrací akce.  V úterý v noci místy napršelo až 50 litrů vody na metr čtvereční a výboje blesků se počítaly na desítky tisíc. Podle portálu Dalmácie Dnes navíc bouři provázel vzácný úkaz zvaný meteorologická nebo atmosférická tsunami.

Prudký pokles a následné zvýšení hladiny moře až o několik metrů má na svědomí změna atmosférického tlaku. V tomto případě se tsunami objevila ve městě Stari Grad na severní straně dalmatského ostrova Hvar.

Moře nejprve kleslo o více než metr a posléze prudce stouplo tak, až zaplavilo přilehlé ulice. Zajímavé je, že k největšímu dosud známému případu tsunami tohoto druhu došlo podle záznamů také v Chorvatsku.

Bezmála 6metrová vlna zasáhla v roce 1974 městečko Vela Luka na ostrově Korčula. Přestože neměla žádné oběti na životech, podobně velká přílivová vlna, která o několik měsíců později udeřila v japonském Nagasaki, si vyžádala tři lidské životy.

Bouřka, která během úterý zasáhla Chorvatsko, patřila podle webu Total-croatia-news k těm, které nabídly největší podívanou, pokud šlo o počet blesků. „Jestli milujete bouře, chorvatské pobřeží je místem, kde teď být,“ píše portál s tím, že v Dalmácii zaznamenali 26 000 blesků za 2 hodiny. 

Úder blesku do jedné z jachet zachytil uživatel na instagramu.

Video  Blesk zasáhl jednu z jachet.  - Instagram/luksim20
Video se připravuje ...

 Ani ve městech ale nebylo o mnoho klidněji.

 

prycsnima ( 11. července 2019 07:46 )

Já mít něco pro on. Polib sobě hintern.

pajato73 ( 11. července 2019 07:32 )

co na to tvoje ucitelka gramatiky?

Oxana Pavelkova ( 10. července 2019 23:19 )

V pořádku.
Co na to české migranti?

Zobrazit celou diskusi