Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zatmění Slunce okouzlilo lidi v Jižní Americe. V Česku se ho asi nedožijeme

Autor: ČTK, kal - 
3. července 2019
07:40

V Jižní Americe bylo v úterý pozorovatelné úplné zatmění Slunce. Nebeská podívaná v délce 130 sekund přilákala v Bolívii, Chile a Argentině davy zvědavců, byli tu i čeští vědci. Na území dnešního Česka bylo úplné zatmění Slunce k vidění naposledy 12. května 1706 a další šanci budou mít lidé až 7. října 2135, s ohledem na průměrnou délku dožití se ho dočkají možná jen některá z dnešních nemluvňat.

Nejlepší výhled na úplné zatmění Slunce je podle odborníků z chilské pouště Atacama, právě sem se sjely sta tisíce nadšenců. Naposledy zde byl podobný úkaz spatřen v roce 1592. Poblíž pouště leží město Le Serena, které příliv turistů šokoval, místní obchody musely několikanásobně znásobit své zásoby pitné vody, také místní čerpací stanice nechaly dovézt hektolitry paliva. Posílené byly hlídky policie, dorazily i týmy zdravotníků.

Asi nejvíce si ale na turistech vydělali prodavači jednorázovýh speciálních brýlí, skrze něž je možné fenomén bezpečně sledovat. Lidem je prodávali za 225 korun, což je více než dvojnásobek jejich ceny, ta se obvykle pohybuje kolem 96 korun.

Úplné zatmění Slunce uvrhlo oblast do naprosté tmy. „Doufám, že je to mezník, které naše město přemění v turistickou atrakci,“ prohlásil Yerko Galleguillos, starosta města La Higuera, ze kterého je zatmění také krásně vidět. „Zatmění jsme tady měli, ale nikdy ne takové, jako dnes,“ dodal místní fanoušek astronomických jevů Ricardo Rumie (68).

Na místně jsou i Češi

Do Chile a Argentiny vyrazili i vědci z Vysokého učení technického v Brně (VUT) v čele s Miloslavem Druckmüllerem. V úterý společně s kolegy z Havajské univerzity pozoroval zatmění tým složený asi z 30 lidí ze tří míst v Jižní Americe, a to z observatoře v Cerro Tololo v Chile, z Mascasinu a Rodea v Argentině.

Hlavním střediskem bylo právě Rodeo v Argentině, kde zatmění trvalo dvě minuty a 16 vteřin. „V Argentině je pravděpodobnost krásného počasí asi 95 procent, lepší podmínky na pozorování v nejbližší době nikde jinde nenastanou,“ avizoval před odjezdem Druckmüller.

Tým expertů se bude snažit pozorování spektrálních čar ionizovaného železa ve sluneční koróně posunout na vyšší úroveň. „Při letošní expedici se budeme snažit zvýšit rozlišení našeho pozorování, budeme zkoušet nové kamery, které velmi rychle čtou obraz a mají rozlišení 16 megapixelů. V minulých letech jsme používali kamery jen s 1,4 megapixelovým rozlišením,“ uvedl Druckmüller ještě před cestou. 

Vědcům pomáhá i speciální filtr z Brna

Výprava používala i speciální 3Max filtr, který vědci vyvinuli v Brně a výzkumníci ho poprvé použili na expedici v USA v roce 2017. „Dlouhou dobu jsem si pohrával s myšlenkou, že barevný fotoaparát by mohl být vynikajícím vědeckým zařízením, kdyby neměl složky RGB. Proto jsme vyvinuli filtr, který má velmi úzká pásma propustnosti posazená na spektrální čáry ionizovaného železa. Havajská univerzita sice chtěla nechat takovýto filtr vyrobit, ale nakonec jsme ho vyrobili tady v Brně v Ústavu přístrojové techniky Akademie věd,“ řekl Druckmüller.

„Toto zatmění je možné chápat jako jistou přípravu na to další, které bude také v Argentině a Chile, a to přibližně za rok a čtvrt,“ dodal vědec. Jeho tým se na expedici za úplným zatměním Slunce vydal už podvanácté, poprvé pozorovali zatmění Slunce v roce 1999 v Maďarsku, ale tehdy ještě jako amatéři. Dnes patří mezi uznávané a často citované odborníky.

Zobrazit celou diskusi