Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Erdogan tlačí na prošetření vraždy rozsekaného novináře. Trump se zastal korunního prince

Autor: ČTK, lan - 
29. června 2019
13:25

Trestní stíhání v případu vraždy saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího by mělo být vedeno v Turecku. Řekl to v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Některé aspekty vraždy jsou stále utajovány a všechny je musí osvětlit mezinárodní společenství, zdůraznil turecký prezident po skončení summitu velkých ekonomik G20 v japonské Ósace.

Chášukdží, který psal mimo jiné sloupky v americkém deníku The Washington Post, byl loni v říjnu zavražděn na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu. Podle dosavadních zjištění ho zabilo speciální saúdskoarabské komando, když si na konzulátu chtěl vyřídit doklady pro chystanou svatbu s tureckou snoubenkou. Tělo Chášukdžího se nenašlo.

Erdogan v sobotu také řekl, že saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán musí odhalit Chášukdžího vrahy a nehledat pachatele jinde.

Podle zvukových nahrávek byl brutálně zavražděn

Americký prezident Donald Trump v sobotu v Ósace řekl, že vražda Chášukdžího je sice strašná věc, ale že na odpovědnost saúdskoarabského korunního prince bin Salmána nic neukazuje.

Podle zvukových nahrávek, které dala Ankara k dispozici rovněž americké tajné službě CIA, byl novinář Chášukdží na konzulátu brutálně zavražděn a jeho tělo pravděpodobně rozčtvrceno.

Rijád odmítá, že by byl do vraždy jakkoli zapojen korunní princ, ačkoli i zvláštní zpravodajka OSN pro lidská práva Agnes Callamardová nedávno doporučila zahájit v souvislosti s vraždou vyšetřování korunního prince a dalších představitelů saúdského království.

Jsem krajně rozezlen a nešťastný, že se taková věc mohla stát,“ řekl v sobotu v Japonsku Trump, „ale nikdo přímo neukázal prstem“ na saúdskoarabského korunního prince, řekl dnes šéf Bílého domu na tiskové konferenci na závěr summitu G20.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi