Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Po nehodě letadla u Moskvy zemřelo 71 lidí. Vyšetřování: Šlendrián posádky

Autor: blv - 
28. června 2019
00:10

Za letecké neštěstí, při kterém loni nedaleko Moskvy zahynulo 65 cestujících a 6 členů posádky, mohla chyba posádky. Jak na svých stránkách informují Vedomosti.ru, Mezinárodní letecká komise zveřejnila definitivní zprávu o příčinách zřícení letounu An-148 v únoru 2018. Podle dokumentu se piloti chovali ledabyle a nezapnuli zahřívaní rychlostních senzorů.

Senzory se při stoupání krátce po startu obalily námrazou a ukazovaly podhodnocené údaje, což si posádka neuvědomila. Aby pilot nabral vyšší rychlost, začal s letounem klesat a za podmínek špatné viditelnosti narazil na zem. Manévr byl zcela zbytečný, protože stroj v tom okamžiku letěl dostatečně rychle.

To bylo ovšem jen tragické vyvrcholení celého sledu neuvěřitelně trestuhodných příčin. Letadlo linek Saratov Airlines mělo namířeno z Moskvy do Orsku u hranic s Kazachstánem. Společnost ho ale na letištní plochu přistavila pozdě. Posádka se snažila dohnat ztracený čas a ve spěchu odbyla jeho kontrolu.

Video  Na místě tragédie: Trosky ruského letadla a smrt 71 lidí u zasněžené Moskvy  - Reuters
Video se připravuje ...

Mezinárodní letecká komise ve zprávě uvedla, že bezpečnost letů společnosti Saratov Arlines je obecně velmi nízká a posádky nejsou na krizové situace dostatečně připraveny. To ostatně krátce po havárii prokázalo i šetření Ruské federální letecké agentury Rosaviation.

krtek. ( 7. července 2019 10:23 )

ale na klavesnici evidentne nevidite

doktormediciny ( 28. června 2019 12:57 )

tA ZPRAVA SE NEČVYJADRUJE o vysce sol, jakoz i zde neni uminka o snizene viditelnosti. Ja hure vidim,ale zem z letadl vidim tak na 5 az 7 kilometru bez bryli..

Zobrazit celou diskusi