Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nejmladší premiérka (41) vsadila na levici. Slibuje štědré dávky a stopku islámu

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
26. června 2019
17:50

Předsedkyně dánské sociální demokracie Mette Frederiksenová oznámila, že se dohodla s dalšími třemi stranami z levice a z levého středu na vytvoření vlády. Stalo se tak tři týdny po volbách, které se konaly 5. června, poznamenala agentura AFP. Sociální demokraté letos zformovali nové vlády také ve Finsku a Švédsku, připomněla agentura Reuters.

„Teď jsme došli do cíle. Uvidíme, jak nová koalice dokáže přeměnit naděje dánských voličů v činy,“ oznámila v noci na dnešek Frederiksenová, která se v jednačtyřiceti letech stane nejmladší dánskou premiérkou v dějinách. O dohodě má ještě dnes informovat královnu.

Nová vláda má být jednobarevným menšinovým kabinetem, opírajícím se o podporu dalších stran, což je v Dánsku podle Reuters obvyklé uspořádání. Levice má v novém parlamentu po 5. červnu těsnou většinu.

Voliče nalákala svými sliby

Od nové vlády se nečeká zásadní zvrat v ekonomické politice, nicméně Frederiksenová slibovala štědřejší sociální výdaje po letech úspor prosazovaných pravicovými vládami v zájmu snížení rozpočtového deficitu. Ty zahrnovaly i uzavírání škol a nemocnic, škrtání výdajů na služby pro seniory, postupné zvyšování důchodového věku ze stávajících 65 na celosvětově rekordních 73 let či zkrácení doby vyplácení podpory v nezaměstnanosti ze čtyř na dva roky. Sociálnědemokratická strana slibuje, že tento trend zastaví.

Strany nové koalice se podle Reuters také dohodly na zmírnění některých přísných opatření proti přistěhovalectví, a na plánech umožňujících zaměstnat více cizinců, přijmout další opatření k odstranění rostoucí nerovnosti či schválit závazný zákon o snižování emisí.

Premiérka vystupuje proti migrantům

Frederiksenová začínala ve vysoké politice v roce 2001, její odpůrci ji považují za mocichtivou a dravou političku. Hlavním tématem, kterému se na počátku své kariéry věnovala, byl zákaz prostituce v Dánsku a dalších severských zemích, jako Norsko nebo Island.

V otázce migrační politiky ona sama zvláště po uprchlické krizi 2015 zastává spíše skeptičtější postoje, hlasovala dokonce pro zákon, který úřadům umožňuje migrantům na hranici zabavovat cennosti, peníze nebo šperky. Což mnozí přirovnávají k tomu, jak nacisti během vlády Adolfa Hitlera zacházeli se židy.

O nové dánské premiérce se v tisku často píše jako o xenofobní političce, tuto pověst si udržuje hlavně výroky typu: „Islám je překážkou integrace muslimů do společnosti.“

 

Zobrazit celou diskusi