Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nechutný rekord: Muž měl v uchu historicky největší hroudu mazu, zíral on i doktor

Autor: Mii - 
7. července 2019
21:29

S různými rekordy se různí lidé zapisují do historie. Jistý pacient britské kliniky na zlepšení sluchu se již navždy zapíše jako člověk, kterému z ucha vytáhli dosud největší zaznamenanou hroudu mazu. Měřila 2,5 cm, tedy téměř celou délku lidského sluchového kanálku – ten měří 3 cm.

Informoval o tom na svém youtube kanále konzultant kliniky a audiolog Neel Raithatha, který sluchový kanálek muži čistil. Podle něj se žádný odborník nikdy nesetkal s hroudou mazu tak velikou, že by zablokovala prakticky celé ucho.

Aby mohl muži pomoci, musel přistoupit k endoskopickému vysávání, díky čemuž se mu podařilo nahromaděný maz vyjmout v celku a následně pořídit sérii fotografií rekordního úkazu.

„Jak klient, tak já jsme byli v naprostém šoku,“ popsal Raithatha své první pocity po zákroku. „Jako první jsem si pomyslel wow, a když to viděl klient, řekl „pane bože“,“ dodal lékař. Podle něj ale vše dopadlo dobře, muži maz ucho nijak nepoškodil.

V extrémech se vyžívá

Neel je ve Velké Británii známou osobou, prezentuje se pod jménem The Wax Whisperer (Našeptávač ušního mazu). Často informuje o bizarních problémech, se kterými se při své odborné praxi setkává.

Loni například zveřejnil případ, kdy se mu podařilo z ucha neznámého muže vytáhnout maz nastřádaný za posledních 50 let. Substance se nahromadilo tolik, že silně zapáchala.

V jiném případě se setkal s ženou, která se potýká s ušním mazem v takové míře, že na jedno ucho téměř ohluchla. Slyšela jen mírný pískot a šumění. Rovněž vyjmul pacientovi z ucha zaseknutý kus vatové tyčinky.

Než po uchošťourech jít po oleji

Ušní maz je přirozená substance, kterou lidské ucho tvoří, aby tím ochránilo svůj sluchový kanálek před iritací i bakteriemi. Také se jejím prostřednictvím čistí. Mít ho je naprosto normální.

Občas se ovšem může nahromadit více. Pokud se ho ucho nezbaví samo, než používat nejrůznější domácí nástroje se doporučuje navštívit lékaře. Ten jej odstraní nejčastěji pomocí vody.

Tzv. uchošťoury a jiné pomůcky nejsou vhodné, jelikož mohou ucho poškodit. Také hrozí, že jimi člověk odstraní více mazu a ucho pak není chráněno. Pokud je přeci jen nutné přistoupit k domácímu řešení, nejvhodnější variantou je nakapat si do ucha několik kapek olivového oleje nebo zajít do lékárny pro změkčující sprej. Shoduje se na tom například Americká akademie otorinolaryngologie nebo britská Národní zdravotní služba.

Zobrazit celou diskusi