Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Záplavy zabily 24 lidí. A hrozí zřícení starobylého minaretu v Afghánistánu

Autor: ČTK - 
25. května 2019
20:00

Při záplavách, které postihly 34 afghánských provincií, přišlo v minulých 48 hodinách o život 24 lidí. Zřícení hrozí minaretu pocházejícímu z 12. století a řazenému ke světovému kulturnímu dědictví UNESCO.

Afghánská národní agentura pro řešení katastrof v sobotu oznámila, že od čtvrtka silně prší ve 34 provinciích včetně Kábulu. V šesti provinciích se potýkají se záplavami a v Bámjánu bylo třeba poslat záchranáře pro 500 lidí. O život přišlo 24 osob a 11 lidí je zraněno. Voda v minulých dvou dnech zničila 200 domů a poškodila přes 110 dalších.

V Afghánistánu v zimě hodně sněžilo a pozdější silné deště a záplavy od začátku roku připravily o život 150 lidí.

Minaret Džám (Jam) leží u řeky Harí Rúd ve středním Afghánistánu. Pochází zřejmě z 12. století a vystavěn byl z pálených cihel do výšky 65 metrů. UNESCO jej jako vůbec první afghánskou památku na svůj seznam kulturního dědictví zapsala v roce 2002.

Monument stojí mezi dvoutisícovými horami na rozhraní provincií Ghór a Herát, má základ ve tvaru osmiúhelníku a vnitřkem vede dvojí schodiště. Na fasádě je bohatě vyzdoben ornamenty i nápisy.

„Voda teče kolem minaretu. Najali jsme 300 obyvatel z okolí, aby pomohli tok vody odklonit,“ sdělil agentuře AFP guvernér provincie Ghór Abdal Haj Chatíbí. Na sociálních sítích kolují snímky bahnité vody valící se kolem základů stavby. Chatíbí řekl, že do Ghóru míří delegace, která má místním pomoci stavbu zachránit.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

majojo ( 26. května 2019 07:45 )

Jako památky je mi minaretu líto, jako svatostánku netolerantního náboženství nikoli. Ostatně právě ve jménu tohoto náboženství zničili Afghánci víc historických památak, tak tentokrát to zařizuje bůh a ne dyynamit.

agfor ( 25. května 2019 21:52 )

O 24 imigrantů míň.

Zobrazit celou diskusi